BiH
0

Austrijski ambasador sutra priređuje prijem za bh. studente

FENA
Ambasador Austrije u BiH Werner Almhofer susrest će se s bh. studentima, finalistima međunarodnog takmičenja “Balkan Case Challenge 2008.”, zasnovano na metodi učenja na konkretnim slučajevima.

Privredno poslovanje, informacione tehnologije, međunarodni odnosi - model Evropske unije, te međunarodno pravo, oblasti su u kojima će pobjednici kvalifikacionog takmičenja u BiH, i u velikom finalu u Beču od 6. do 11. jula predstavljati svoju zemlju.

"Balkan Case Challenge" fokusiran je na 12 zemalja regije jugoistočne Evrope: Austriju, Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Kosovo UNMIK, Makedoniju, Moldovu, Crnu Goru, Rumuniju, Srbiju i Sloveniju, i nakon sedam godina uspješne aktivnosti, danas je to jedno od najprestižnijih akademskih takmičenja u regiji baziranih na metodi učenja na slučaju.

Cilj ovog takmičenja je da se putem jačanja veza između viskoškolskog obrazovanja i privrede stvore nove prilike i perspektive za uspješne studente iz zemalja regiona, kao i da doprinose jačanju svijesti o potencijalima jugoistočne Evrope i Balkana, kao integralnog dijela ujedinjene Evrope.

"Balkan Case Challenge” je projekat WUS-Austrije, finansiran od Austrijske razvojne kooperacije, a uživa i po-dršku brojnih firmi i institucija. Ono objedinjuje odlične studente, univerzitete, privredne subjekte, insti-tucije i pojedince.

Austrijski ambasador Werner Almhofer, kao znak svoje podrške smislu i ciljevima programa “Balkan Case Challenge”, priredit će prijem u čast bh. finalista, u utorak, 1. jula, najavljeno je danas iz ambasade.

"Veza obrazovnog sistema i naučno-nastavnih programa sa privredom od suštinske je važnosti za sadašnjost i budućnost mladih u BiH. Evropsku perspektivu svoje zemlje oni treba da osjete konkretno i da što je moguće ranije spoznaju i prihvate evropske standarde, da sticanjem znanja i vlastitim zalaganjem, učenjem u praksi i dobrom saradnjom mogu dobiti svoju životnu priliku. “Balkan Case Challenge je uspješan model međunarodne saradnje i zavrjeđuje pažnju i svaku moguću podršku”, naglašava ambasador Almhofer.