Martin Pammer
195

Austrijski ambasador: Čini mi se da sam veći bh. patriota od nekih domaćih političara

Piše: A. Z.
Martin Pammer (Foto: N. G./Klix.ba)
Martin Pammer (Foto: N. G./Klix.ba)
Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer veliki je zagovornik EU integracija, napretka BiH i rješavanja otvorenih pitanja u našoj zemlji. Kaže da mu je žao što osjeća da je veći bh. patriota od nekih vodećih političara u BiH. Osim o domaćim političarima, s ambasadorom Pammerom smo razgovarali o Izbornom zakonu, evropskom putu BiH, investicijama te bh. dijaspori u Austriji.

Smatra da retorika pojedinih političara, koja u posljednje vrijeme postaje sve oštrija, ne donosi ništa korisno i da šteti napretku koji je postignut u posljednje tri godine. Ističe da SAD i članice EU podržavaju BiH i nastoje joj pomoći u rješavanju otvorenih pitanja među kojima je i pitanje Izbornog zakona.

"Zbog maksimalističkih stavova, zahtjeva i očekivanja dugo se činilo da se ne može postići dogovor, ali čini se da se pojavila mogućnost za postizanje kompromisa. Posredovanje među akterima dovelo je do razjašnjavanja pozicija i sve se svelo na dva moguća rješenja. Jedna grupa stranaka se složila u vezi s određenim principima. Ipak, pitanje je kako će ovaj proces ići dalje. Tema je veoma kompleksna i komplicirana tako da možda većina građana ne razumije o čemu se zapravo radi", kazao je Pammer.

Istakao je da se izbori moraju provesti i njihovi rezultati implementirati jer će u protivnom doći do ozbiljne političke krize i eventualnog paralisanja institucija, a u tom slučaju nije moguće nastaviti proces provođenja reformi.

"To bi imalo ozbiljne posljedice, prije svega za put BiH ka EU i finansije, počev od isplate plata državnim službenicima pa do nemogućnosti isplate određenih EU poticaja u različitim oblastima. Neophodno je da svi političari pokažu jednak stepen odgovornosti, posvećenost ovim pitanjima i pronalaženju rješenja. Pitanje slučaja 'Ljubić' mora se riješiti prije izbora. Ako se mogu dogovoriti za više, još bolje. Ali, žao mi je što osjećam da sam veći patriota nego domaći vodeći političari. Ovo pitanje mora da se riješi prije izbora, a uslovljavanje drugim pitanjima zemlju bi moglo povesti u katastrofu. Smatram pretjeranim strahove koji se tiču oružanih sukoba ili mogućnosti raspada zemlje. Ni u jednom kraju zemlje ljudi nisu spremni slijediti ono što ovakva retorika govori, ali određene političke snage kroz svoju retoriku stvaraju lošu sliku. Namjera je jasna – okupiti vlastite redove", rekao je ambasador.

BiH još nije spremna da postane članica Evropske unije, a napredak se osjeti

Što BiH bude bolje funkcionirala, prije će postati članica EU, ali sada na to, ističe, nije spremna.

"U posljednje tri godine bez sumnje je bilo napretka u ovom pogledu, slika nikada nije crno-bijela i uspjesi su vidljivi. Reformska agenda je pokrenula stvari u pravom pravcu, iako mnogi u to ne vjeruju. Problem je i u percepciji koja se razvila jer se ovdje sve vidi negativno. Važno je da predstavnici organa vlasti na svim nivoima komuniciraju i to daje rezultate. Postignut je napredak i u privrednom razvoju, usvojen je set zakona o akcizama, područje finansijskih usluga je strukturalno postalo bolje. Posljednja dobra vijest je postignuti dogovor o kontakt-tački za saradnju BiH s EUROPOL-om. Sve su to koraci naprijed. Međutim, nerealno je očekivanje onih koji misle da se preko noći može postići stepen blagostanja kao u zemljama EU. No, ukoliko bude političke volje i poticaja, može doći do daljnjeg i značajnog napretka", smatra naš sagovornik.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Političare nije želio komentarisati, navodeći da mišljenje o njima moraju dati birači, no problem je što blizu 50 posto njih ne izlazi na izbore.

"Interesantno mi je to, kao i da su neki politički funkcioneri postali veoma bogati za kratko vrijeme, a da je većina stanovništva relativno siromašna. Demokratija daje mogućnost za promjenu i to je odgovornost birača, da donesu odgovarajuće odluke", rekao je Pammer.

Uprkos svemu, smatra da političari u datom sistemu funkcionišu racionalno, ali da je potrebna vladavina prava, efektivna borba protiv korupcije i da na kraju mora doći do ustavnih promjena i "evropskijeg" ponašanja funkcionera.

"To se opet može staviti pod znak pitanja, jer šta je danas Evropa? Imidž bh. političara je veoma loš, u zemlji i van nje, vjerovatno u mnogim slučajevima neopravdano i nedokazano. Ako sve i svakoga ocrnimo onda je to doprinos negativnom raspoloženju. Pravna država i funkcionalno pravosuđe su velika želja i potreba svih prijatelja BiH", tvdi austrijski ambasador.

"Preuzmite odgovornost za svoju zemlju"

Zbog brojnih problema s kojima se BiH suočava, nivo austrijskih investicija u posljednje vrijeme je niži nego što je moguće. No, zanimanje i dalje postoji.

"Austrijski poduzetnici su, kao što je poznato, sve vrijeme kumulativno najveći i najjači investitori u BiH. Razlog tome su blizina, kulturno-historijske i ljudske veze, umreženost koja je nevjerovatno prisutna, to je ono što potiče investicije. Zanimanje i dalje postoji, ali nivo novih investicija je prenizak. Za to je kriva infrastruktura na kojoj treba raditi, problemi koji se tiču administrativnog sistema, problem s korupcijom te destruktivna politička retorika koja je prisutna i ne može da se ne čuje. Izjave koje su često kodirane u nacionalističkom duhu i koje u sebi nose potpirivanje neprijateljstva, borbe između kultura i huškanja, proizvode strah", navodi Pammer.

I bh. dijaspora koja živi u Austriji želi investirati novac u BiH, a u tome ih sprečava upravo spomenuta loša atmosfera.

"Bh. dijaspora je dobro integrisana u Austriji. Zašto mnogi idu i šta ih to kod nas privlači? Idu jer ovdje sistem nije dobro uređen kao kod nas i to je ono što kod nas vole. Moj apel onima koji mogu i hoće je da iz Austrije donesu, odnosno preuzmu u BiH ono što im se dopada, jer je ovo njihova zemlja i za nju trebaju preuzeti odgovornost", poručio je ambasador Pammer.