BiH
0

Austrijska podrška Centru za uklanjanje mina u BiH

FENA
Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) primio je 150.000 eura austrijske donacije za modernizaciju opreme BH MAC-a. Tim povodom danas je održana zvanična cermonija primopredaje u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH.

Zvaničnu primopredaju vozila i zaštitne opreme izviđačkim timovima BH MAC-a izvršili su ambasador Republike Austrije u BiH Michael Weninger i direktor ITF-a Goran Gačnik.

Ovo je druga donacija Republike Austrije namijenjena Bosni i Hercegovini ove godine. Do sada, vlada Republike Austrije donirala je putem ITF-a više od 3,5 miliona eura za podršku programa protuminskog djelovanja u regionu jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Ove godine Austrija je donirala 500.000 eura za aktivnosti čišćenja mina u općinama Visoko, Domaljevac, Šamac, Doboj i Brčko u Bosni i Hercegovini.

ITF sarađuje s BHMAC-om od svog osnivanja 1998. i prikupio je više od 103 miliona eura za aktivnosti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini uz podršku različitih donatora.

''Prema zvaničnim podacima BHMAC-a, još postoji oko 1.686 km2 sumnjive površine koja sprječava razvoj i normalan život stanovnika. Neophodno je razviti svijest o postojanju mina i NUS-aa koji nisu samo opasnost za ljude nego ugrožavaju društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine'', rekao je direktor ITF-a Goran Gačnik prilikom ceremonije zvanične primopredaje.

Tokom 10 godina IT-ovog prisustva u regionu jugoistočne Evrope, ITF uz proširenu zajednicu svojih donatora prikupio je više od 241 milion eura, a očišćeno je više od 90 miliona km2 zemljišta, rehabilitirano gotovo 1.000 žrtava mina i omogućene aktivnosti upozoravanja na mine za više od 100.000 djece u regionu jugoistočne Evrope.

Uz podršku svojih donatora i stečeno znanje u regionu jugoistočne Evrope, ITF će proširitit svoje aktivnosti na ostale minama ugrožene zemlje u svijetu, saopćeno je iz BH MAC-a.