BiH
0

Austrijska donacija za sigurnosni sistem BiH

FENA
Austrijski Savezni ured za kriminalistiku donator je kompjuterske opreme za rad bosanskohercegovačke Agencije za istrage i zaštitu SIPA na suzbijanju ilegalnih migracija.

Opremu će 4. februara preuzeti predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i SIPA-e, Odjel za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

Vrijednu donaciju će uručiti austrijski šef misije u BiH DDr Michael Weninger zajedno s predstavnikom austrijskog Saveznog ureda za kriminalistiku generalmajorom Gerhardom Langom.

Ova akcija podrške spada u okvir trogodišnjeg projekta "Borba protiv ilegalne migracije“, koji finansira Austrijska razvojna agencija, a realizira austrijsko Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Projektom su obuhvaćene zemlje regije: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo.

"Svi aspekti sigurnosti civilnog društva jedan su od stubova evropskog životnog standarda kojem BiH odlučno teži. Ovom donacijom, kao i nizom različitih oblika permanentne podrške bosanskohercegovačkim nastojanjima u pravcu evropskih integracija Austrija potvrđuje svoj prijateljski odnos prema cijeloj regiji i nastoji dati svoj doprinos ostvarivanju želje građana da put do punopravnog članstva što uspješnije napreduje.

I olakšavanje viznog režima koje je toliko potrebno građanima ove zemlje, prvenstveno mladim ljudima željnim slobodnog kretanja unutar evropske zajednice, temelji se na propisanim evropskim sigurnosnim standardima i mi se radujemo zbog mogućnosti da i na ovaj način pomognemo Bosni i Hercegovini da učini korak dalje ka njihovom ostvarivanju“, izjavio je šef austrijske misije u BiH Michael Weninger, saopćeno je iz austrijske ambasade.