Podrinje
0

Austrijanci za 10 godina obnovili 400 kuća

FENA
Predsjednica austrijske humanitarne organizacije "Bauern helfen Bauern" - BhB, (Seljci pomažu seljacima) i ministrica u pokrajinskoj Vladi u Salzburgu Doraja Eberle, već 17 godina dolazi u BiH i putem raznih projekata pomaže ljudima.
  • U našim projektima nikada nismo gledali kakvoj etničkoj grupi pripadaju naši korisnici. Od početka rata na prostoru bivše Jugoslavije obnovili smo više od 900 kuća, a u Podrinju više od 400. Za naše korisnike radimo montažne drvene kuće jer je to način da ljudi dobiju ključ u ruke za tri dana, kazala je Eberle.

Organizacija BhB prisutna je u Podrinju i Srebrenici više od deset godina. Do sada je donirala oko 100 poljoprivrednih mašina, pomogla u školovanju velikog broja studenata i socijalno ugroženog stanovništva.

  • Kada smo prvi put došli, veliki dio kuća bio je porušen kao i ostala infrastruktura. Mislila sam da se ovdje niko neće vratiti, ali se vremenom dosta toga promijenilo. Izgrađeno je puno kuća, obnovljena je cjelokupna infratruktura, međutim, primjećujem da mlađi ljudi, a tako i ostali, još teško žive. Imam osjećaj da vaša zemlja i Srebrenica u njoj, deset koraka idu unazad, a samo jedan naprijed, kazala je Eberle.

Ministrica Eberle ističe da je u BiH naučila ono što je trebala u politici naučiti u Austriji i sada to primjenjuje u radu svoje vlade.

Kako je izjavila, njena organizacija i dalje će pomagati ljude u Srebrenici, ali će se fokusirati na rad sa djecom i omladinom.

Većinu svojih aktivnosti u BiH realizuje za vrijeme godišnjeg odmora.