{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijanac u BiH - nova šansa za put ka EU

F
18.3.2009. u 10:33
0
6
Austrijanac u BiH - nova šansa za put ka EU
0
Austrijanac u BiH - nova šansa za put ka EU
Na tek završenom skupu ministara vanjskih poslova Evropske unije u Bruxellesu, za razliku od brojnih prošlih, Bosna i Hercegovina je bila glavna zapadnobalkanska tema zahvaljujući činjenici da se politička situacija u zemlji ocjenjuje kao zabrinjavajuća, ali i, možda baš i zbog toga, što je postavljen novi visoki odnosno specijalni predstavnik koji u Sarajevo odlazi uz iskazanu punu podršku evropskih šefova diplomatije.
Njihova je poruka vrlo jasna - namjera da se snažnije angažiraju na bosanskohercegovačkom terenu je jača nego ikada prije i dodatno je pojačava činjenica da će novopostavljeni visoki predstavnik u skoro vrijeme dovršiti posao i nastaviti funkciju specijalnog predstavnika EU, posrednika između evropskih aspiracija BiH i briselske administracije.

Međutim, do trenutka kada se potpuno ugasi misija visokog predstavnika međunarodne zajednice treba dovršiti posao na utvrđenim uvjetima, naglasili su ministri, pozivajući domaće političke lidere da konačno postignu široki konsenzus oko ključnih pitanja. Bruxelles bi želio vidjeti više odgovornosti domaćih političkih snaga, nadajući se da će za BiH dobitna kombinacija biti domaća odgovornost plus evropski angažman.

Kada je o odgovornosti, ili bolje reći njenom izostanku riječ, BiH nije usamljen primjer, upozoravaju politički analitičari.

Čak bi se moglo govoriti o zapadnobalkanskoj specijalnosti, koju direktor Centra za evropske političke studije u Bruxellesu Daniel Gros objašnjava na sljedeći način:

"Problem zapadnog Balkana je da su vlade, u mnogim slučajevima polunezavisne, poluodgovorne za svoje postupke, da odlučivanje o brojnim stvarima prepuštaju stranim silama, međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu… Važno je da te vlade preuzmu odgovornost za vlastite greške, ali i uspjehe. To mora biti "domaći proizvod", jer nama trebaju evropske članice koje dobro napreduju i bez tuđe pomoći."

Ipak, u postavljenju novog visokog/specijalnog predstavnika svi u Bruxellesu vide novu šansu za BiH, prenio je Glas Amerike.

Među tim optimistima je, posebno izrazito, i austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, koji je uvjeren kako će to biti prilika i za više Austrije u BiH, i BiH u Evropi...

"Idem uskoro u BiH, mislim krajem aprila, kako bih podržao Valentina Inzka na početku njegovog posla, i mi ćemo, kao austrijska država, podržati Inzka kao osobu, kao Austrijanca, koji svoj posao dobro radi, ali ćemo i mi, kao Austrija i Valentin Inzko dobiti mnogo sa bosanskohercegovačke strane. Želimo ostati uključeni u balkanske prilike, kao što je to bio slučaj u prošlosti, i kao što će biti u budućnosti. Nadam se da sve zajedno može da rezultira nečim što će biti od koristi za BiH na njenom putu prema Evropi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: