{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrija želi "obrazovni pakt" s Balkanom

F
16.3.2006. u 13:09
0
0
Austrija želi "obrazovni pakt" s Balkanom
0
Austrija želi "obrazovni pakt" s Balkanom
Austrijska ministrica obrazovanja i kulture Elisabeth Gehrer izjavila je u srijedu na konferenciji za štampu u Beču kako želi da na predstojećem neformalnom sastanku ministara obrazovanja Evropske unije sklopi "obrazovni pakt" sa zemljama zapadnog Balkana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Cilj je da 'izvozom' obrazovanja podržimo zemlje zapadnog Balkana i doprinesemo njihovom privrednom rastu, a time i stabilizaciji regiona. Zauzvrat ćemo u EU moći da 'uvezemo' više sigurnosti iz toga dijela Evrope", izjavila je Gehrer predstavljajući glavne teme dvodnevnog skupa koji počinje u četvrtak u glavnome austrijskom gradu.

Na neformalnom sastanku ministara obrazovanja EU-a, u petak, učestvovat će i ministri iz zemalja zapadnog Balkana.

"Konkretno, zemlje zapadnog Balkana treba da od 2007. godine budu primljene u tzv. 'programe mobilnosti' EU-a, odnosno razmjene studenata", naglasila je Gehrer.

"Austrija je već proteklih godina podstaknula integraciju tih zemalja u oblasti nauke i obrazovanja EU-a", kazala je austrijska ministrica, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Gehrer je podsjetila da je, naprimjer, na austrijsku inicijativu 1993. godine začet program za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, poznat po skraćenici CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) kao i da trenutno u zemljama istočne i jugoistočne Evrope radi deset izaslanika iz oblasti obrazovanja zvaničnog Beča.

Na neformalnom ministarskom sastanku EU-a u Beču bit će riječi, kako je najavila ministrica Gehrer, o spajanju programa razmjene studenata kao što su "Comenius", "Erasmus" ili "Leonardo".

Isto tako, prenose agencije, ministri EU-a će raspravljati i o inicijativi za stvaranje jedinstvenoga obrazovnog prostora, kojom je predviđeno da se, ne dirajući u nacionalne obrazovne sisteme, olakša priznavanje stečenih diploma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: