{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrija sumnja u pravedno suđenje Divjaku u Srbiji

S
29.7.2011. u 16:47
0
0
Austrija sumnja u pravedno suđenje Divjaku u Srbiji
0
Austrija sumnja u pravedno suđenje Divjaku u Srbiji
Jovan Divjak prije povratka u Sarajevo
Austrijski sud ocijenio je da nema garancija da bi Jovan Divjak u Srbiji imao pošteno suđenje i zbog toga je zahtjev ove zemlje za njegovim izručenjem odbacio kao nedopušten.
Regionalni sud u Korneuburgu zaključio je da bi u slučaju izručenja Divjaka Srbiji moglo doći do značajnih ograničenja prava na Odbranu koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Pošto nije došlo do potpisivanja sporazuma o razmjeni dokaza u slučajevima ratnih zločina između Srbije i BiH, naročito s obzirom na činjenicu da se navodno mjesto zločina nalazi izvan teritorijalne nadležnosti Srbije, nije moguće isključiti da srpske institucije nisu u mogućnosti da dođu do svih dokaznih sredstava odnosno izjava svjedoka", saopšteno je BIRN Justice Reportu u ovom sudu.

U odluci se takođe napominje da je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u odnosu na Divjaka provjerilo da li se u događajima od 2. maja 1992 u Dobrovoljačkoj ulici radilo o teškoj povredi međunarodnih ljudskih prava.

"Prema Tužilaštvu, ne postoje dovoljni dokazi za procesuiranje. Radi toga u tom slučaju nije vršena istraga", istaknuto je u odluci Regionalnog suda u Korneuburgu.

Divjaku su nakon odluke austrijskog suda ukinute sve restrikcije i on bi danas trebalo da se vrati u Sarajevo. On je u martu uhapšen, a nakon nekoliko dana je pušten uz kauciju, ali mu je bilo zabranjeno da napušta Austiju.

Sličan zahtjev Srbije prošle godine odbacio je britanski sud odlučujući o izručenju Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, kojeg srbijansko pravosuđe takođe sumnjiči za zločin u Dobrovoljačkoj.

Sud u Londonu je u odluci na zahtjev Srbije za izručenje Ganića ocijenio da se radi o "zloupotrebi procesa u političke svrhe”.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je 2008. godine istragu protiv 18 bosanskohercegovačkih državljana, među kojima su Divjak i Ganić, zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo vuiše vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tužilaštvo BiH, također vodi istragu u ovom slučaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: