BiH
0

Austrija spremna na potpisivanje SSP-a s BiH

FENA
Vlada Austrije donijela je odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom.

"Ekonomski i politički napori u provođenju reformi u BiH urodili su plodom i omogućavaju nam da mrežu ugovornih odnosa sa zemljama Balkana upotpunimo", poručila je šefica austrijske diplomatije Ursula Plassnik, najavivši potpisivanje SSP-a s BiH na marginama predstojećeg Savjeta šefova diplomatija, 16. juna u Luksemburgu.

"Time smo dostigli važan etapni cilj u približavanju čitavog regiona. Na toj osnovi može dalje da se gradi. Reformski put mora biti nastavljen, kako prilikom izgradnje državnih struktura tako i u oblasti pravosuđa i sigurnosti. To je u interesu svih, u BiH, tako i Austrije, jer Evropa nije samo prostor zajedničkih vrijednosti. Tome svako mora dati svoj doprinos", naglasila je ministrica Plassnik.

Austrija će, kako je dodala Plassnik, nastaviti sa politikom pružanja podrške susjedima na Balkanu na njihovom putu u EU.

"Stabilizacija, kao i trajni politički i ekonomski razvoj jugoistočne Evrope, služi prije svega ljudima u regionu, i u interesu je i Austrije. Samo Austrija u centru Evrope, koja se nalazi u zoni široke stabilnosti, može iskoristiti sav potencijal", objasnila je Plassnik.

Plassnik je također ocijenila, prenosi Tanjug, da će SSP dalje podstaći investitore na ulaganja u BiH, kao i u regionu zapadnog Balkana.