Pročitajte uslove
167

Australija traži počasnog konzula u Sarajevu, pozicija otvorena i za bh. državljane

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Australije raspisalo je konkurs za izbor počasnog konzula Australije u Sarajevu. Na ovaj konkurs mogu aplicirati državljani Australije s mjestom boravka u BiH, bosanskohercegovački državljani, kao i državljani drugih zemalja koji su dugoročni stanovnici BiH.

Sadržaj javnog poziva objavljen je na zvaničnoj web stranici Ambasade Australije u Beču, a koja na nerezidentnoj osnovi pokriva i Bosnu i Hercegovinu. Kako se navodi, uloga Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Australije je unapređenje interesa ove zemlje na međunarodnom nivou, što između ostalog uključuje i pružanje kvalitetnih programa pomoći u inozemstvu.

"Ambasada Australije izražava zainteresovanost da imenuje državljanina Australije ili državljanina koji nema australsko državljanstvo za počasnog konzula Australije u Sarajevu. On će biti nadležan za cijelu teritoriju BiH, u periodu od tri godine, počevši od prijema akreditiva od Vlade Bosne i Hercegovine", piše u pozivu.

Dalje se navodi kako uspješan kandidat mora imati dobru reputaciju, dobre odnose s političkom, administrativnom, komercijalnom i medijskom zajednicom u BiH, kao i odlične organizacijske i komunikacijske vještine.

Samo neki od poslova koji će biti u nadležnosti počasnog konzula jesu pružanje konzularne pomoći državljanima Australije, vođenje razgovora u vezi s izdavanjem pasoša, održavanje kontakta s rezidentnom australskom zajednicom, rad na unapređenju australskih kulturnih, obrazovnih, naučnih i tehnoloških interesa, jačanje svijesti o Australiji, održavanje odnosa s vladama i tako dalje.

Što se tiče kriterija, počasni konzul može, a i ne mora biti državljanin Australije, mora biti dugoročni stanovnik BiH, imati kancelarijski prostor u Sarajevu uz odgovarajuće standarde, a koji je pogodan za korištenje kao prostor konzulata, zatim imati pristup političkoj, poslovnoj i medijskoj zajednici u BiH, tečno govoriti engleski jezik i službene jezike u BiH, biti finansijski neovisan i imati dovoljno vremena za obavljanje delegiranih dužnosti te biti u mogućnosti proći sigurnosne provjere. Počasni konzul ne smije raditi ni za jednu drugu vladu, kao ni biti uposlenik bilo koje institucije u BiH.

Godišnji honorar počasnog konula bit će 7.500 australskih dolara (9.260 KM), a Ambasada Australije u Beču osiguratiž će uspješnu obuku kandidatu koji bude imenovan. Kompletan sadržaj javnog poziva pročitajte ovdje.