BiH
247

Australija: Bošnjaci u Brisbaneu otvorili džamiju i islamski centar

FENA
(Foto: MINA)
U Bošnjačkoj Islamskoj zajednici (IZ) u Brisbaneu, Australija, u subotu je otvorena džamija i islamski centar.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života Australije i Bosne i Hercegovine, među kojima je bio i reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa svojim saradnicima Razimom ef. Čolićem, direktrom Uprave za vanjske poslove i dijasporu i rukovodiocem Ureda za bošnjačku dijasporu Mirsadom ef. Kalajdžićem.

Skupu su se obratili predsjednik IZ u Brisbanu Avdo Vojić, imam IZ hadži-Sifet ef. Omerović i predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić, kao i ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović i zamjenik Bišopa Grada Brisbanea Reverend Brian Vincent

U svome obraćanju reis Kavazović uputio je čestitke Bošnjacima Brisbanea na prelijepom objektu.

"Reisu-l-ulema je kazao da je ovo sigurno jedna od najljepših džamija. Poručio je Bošnjacima i Bošnjakinjama Australije da čuvaju svoju vjeru islam i da svojim sugrađanima Australijancima putem svog ponašanja islam prikažu u najljepšem obliku. Zamolio je Bošnjake Australije da paze na svoje familije i da ne zaboravljaju na svoju domovinu BiH sa kojom moraju imati makar jednu tanku nit koja će ih povezivati sa matičnom domovinom", saopćila je MINA.

Nakon završetka obraćanja pristupilo se činu svečanog otvaranja džamije i islamskog centra u koji su Bošnjaci i drugi muslimani, prvenstveno iz Južnoafričke Republike, uložili oko šest miliona dolara.

Pored reisa Kavazovića, čast da presjeku svečanu vrpcu džamije u Brisbaneu pripala je imamu hadži-Sifetu ef. Omeroviću, Mirsadu Duranoviću i Abdul Hameedu Omaru.