{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austin: Velika Britanija podstiče parlamentarce u BiH da učine sve da BiH ostvari napredak prema EU

F
31.3.2008. u 15:38
0
0
Austin: Velika Britanija podstiče parlamentarce u BiH da učine sve da BiH ostvari napredak prema EU
0
Austin: Velika Britanija podstiče parlamentarce u BiH da učine sve da BiH ostvari napredak prema EU
Sarajevo
Velika Britanija podržava put BiH prema EU i stoga podstiče bh. parlamentarce da učine sve što je potrebno da bi zemlja krenula u tom pravcu, izjavio je danas vođa delegacije britanske parlamentarne grupe pri Interparlamentarnoj uniji John Austin, koja boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.
Nakon sastanka sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji i članovima kolegija oba doma PSBiH, Austin je izrazio očekivanje da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i brže krenuti u pravcu pridruživanja EU.

On je pozdravio napredak koji je BiH ostvarila u nekim oblastima, posebno u odbrambenoj reformi. Izražen je i izvjesni optimizam da će se neke od prepreka za potpisivanje SAA, kao što je reforma policije, otkloniti i za vrijeme boravka britanske parlamentarne delegacije u BiH.

Austin je naglasio da, bez obzira na različita mišljenja članova britanskog parlamenta o nadležnostima EU i smjeru u kojem se kreće, postoji konsenzus da EU treba obuhvatiti cijelu Evropu i da je mjesto BiH u toj Evropi.

Delegacija Britanske grupe pri Interparlamentarnoj uniji boravi u uzvratnoj posjeti BiH, a sa članovima državnog parlamenta BiH razmijenila je mišljenja o međuparlamentarnoj saradnji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštune BiH Milorad Živković kazao je nakon sastanka kako se očekuje da se ova saradnja u narednom periodu unapređuje.

Osim o evropskom putu BiH i saradnji parlamenata, delegacije su upoređivale i neke segmenate vezane za uređenja dviju država.

-Našli smo dodirne tačke u vezi s organizacijom rada parlamenta i u vezi s odnosom centralne vlasti s vlastima na pokrajinskom nivou, naveo je Živković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: