BiH
0

Austin: Velika Britanija podstiče parlamentarce u BiH da učine sve da BiH ostvari napredak prema EU

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Velika Britanija podržava put BiH prema EU i stoga podstiče bh. parlamentarce da učine sve što je potrebno da bi zemlja krenula u tom pravcu, izjavio je danas vođa delegacije britanske parlamentarne grupe pri Interparlamentarnoj uniji John Austin, koja boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Nakon sastanka sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Interparlamentarnoj uniji i članovima kolegija oba doma PSBiH, Austin je izrazio očekivanje da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i brže krenuti u pravcu pridruživanja EU.

On je pozdravio napredak koji je BiH ostvarila u nekim oblastima, posebno u odbrambenoj reformi. Izražen je i izvjesni optimizam da će se neke od prepreka za potpisivanje SAA, kao što je reforma policije, otkloniti i za vrijeme boravka britanske parlamentarne delegacije u BiH.

Austin je naglasio da, bez obzira na različita mišljenja članova britanskog parlamenta o nadležnostima EU i smjeru u kojem se kreće, postoji konsenzus da EU treba obuhvatiti cijelu Evropu i da je mjesto BiH u toj Evropi.

Delegacija Britanske grupe pri Interparlamentarnoj uniji boravi u uzvratnoj posjeti BiH, a sa članovima državnog parlamenta BiH razmijenila je mišljenja o međuparlamentarnoj saradnji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštune BiH Milorad Živković kazao je nakon sastanka kako se očekuje da se ova saradnja u narednom periodu unapređuje.

Osim o evropskom putu BiH i saradnji parlamenata, delegacije su upoređivale i neke segmenate vezane za uređenja dviju država.

-Našli smo dodirne tačke u vezi s organizacijom rada parlamenta i u vezi s odnosom centralne vlasti s vlastima na pokrajinskom nivou, naveo je Živković.