BiH
0

Aukcija UIOBiH: Građani najviše kupovali skutere, dioptrijske naočale, mobitele...

Piše: A. B.
Foto: UIOBiH
Foto: UIOBiH
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) danas je organizirala aukciju na kojoj su svi zainteresirani građani mogli kupiti stvari koje su bile ponuđene putem direktne prodaje, a riječ je o stvarima koje je Uprava u ovoj godini zaplijenila. Danas je prodana roba u vrijednosti većoj od 20.000 KM.

Glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević nam je kazao da je putem direktne prodaje najviše prodato HTZ opreme, skutera, dioptrijskih naočala, namještaja i bijele tehnike, tehničke oprema za računare, motora, mašina za balansiranje guma, sportske opreme i mobilnih telefona.

"Najviše kupaca je bilo iz Travnika, Banje Luke i Ključa. Danas je prodata roba u vrijednosti nešto većoj od 20.000 KM. Za dosta lotova ponuđači su nudili mnogo niže cijene od početnih koje je tražila UIOBiH, tako da za te lotove nije izvršena prodaja jer nisu bili ispunjeni uslovi. Prodato je 11 lotova u ukupnoj vrijednosti 18.070,70 KM", istakao je Kovačević.

Riječ je o direktnoj prodaji, što znači da su kupci već u ponedjeljak, 21. novembra od 12 do 13 sati mogli pogledati robu u centralnom skladištu UIOBiH u Banjoj Luci, a nakon toga su trebali svoju ponudu u zatvorenoj koverti dostaviti do utorka, 22. novembra do 12 sati na adresu Uprave.

"Sve ponude su bile selektirane prema lotovima i danas u 12 sati je bilo izvršeno otvaranje svih ponuda koje su se pojavile na otvaranju", dodao je Kovačević.

Najveću količinu robe koja se ovoga puta našla na aukciji činila je odjeća i to marki Kappa, Gas, Calvin Klein, Timberland, Boxeur i Avilex. Posebno zanimljivo je što se roba mogla kupiti po izuzetno povoljnim cijenama, a najniža cijena je bila 0,50 KM.

U ponudi su bili i steznjaci, grudnjaci, gaće, potkošulje, majice i to po cijeni od 2,12 do 3,81 KM. U ponudi je bilo i blizu 4.000 komada dioptrijskih naočala po ukupnoj cijeni od 1.500 KM ili 0,40 KM po komadu. Pravne osobe također su mogle kupiti građevinski materijal vrijedan blizu 6.000 KM.

Podsjećamo da je UIOBiH ranije ovoga mjeseca najavila aukciju na kojoj su se našli zaplijenjeni mobiteli, odjeća, obuća, alat, dijelovi za automobile i dječije igračke, a početna vrijednost zaplijenjene robe je 100.000. UIOBiH redovno organizira aukcije na kojima prodaje robu zaplijenjenu širom BiH, a najviše na graničnim prijelazima prilikom redovne kontrole automobila, robe i slično.

U direktnoj prodaji su mogli učestvovati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost registriranu kod nadležnog organa, uz pokaz ovjerene dokumentacije za obavljanje registrirane djelatnosti.