{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Atina: Silajdžić učestvovao na samitu šefova država zemalja jugoistočne Evrope

F
13.6.2008. u 18:48
0
0
Atina: Silajdžić učestvovao na samitu šefova država zemalja jugoistočne Evrope
0
Atina: Silajdžić učestvovao na samitu šefova država zemalja jugoistočne Evrope
Usvajanjem Atenske deklaracije u kojoj se ističe važnost vodenih koridora u razvoju i širenju kulture jugoistočne Evrope, završen je jednodnevni samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope o temi "Međukulturni susreti pomorskih, riječnih i jezerskih puteva jugoistočne Evrope“.
Delegaciju BiH na samitu predvodio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Obraćajući se skupu on je zahvalio na podršci UNESCO-u na zaštiti kulturnog bogatstva u regionu i promociji multikulturnog nasljeđa u BiH, kao samom geografskom centru Evrope, naglasivši opredjeljenje zemalja učesnica samita za uspostavu dobre saradnje i odnosa baziranih na stalnom dijalogu i bogatstvu različitosti.

-Specifičan geografski položaj, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, Mediterana i Crnog Mora, dolina velikih rijeka Dunava i Save, kao i veoma bogata i burna historija našeg regiona, učinili su da region jugoistočne Evrope postane pravi mozaik religija, kultura, tradicija i jezika. Kao multietnička zemlja, BiH smatra da su ove različitosti jedno od najvećih bogatstava našeg regiona, kazao je Silajdžić.

Dodao je da u potpunosti dijeli stav UNESCO-a da upravo domen kulture nudi velike mogućnosti za uspostavu još bolje saradnje u regionu jugoistočne Evrope, te je pozvao da se pozdrave aktivnosti UNESCO-a i njegovog generalnog sekretara u tom kontekstu.

# # #
Tokom jednodnevne posjete Republici Grčkoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH susreo se i sa predsjednikom Republike Grčke Karolos Papoulaisom.

Silajdžić je naglasio značaj koji BiH pridaje Grčkoj na podršci u približavanju EU i NATO-u, s posebnim osvrtima na liberalizaciju viznog režima.

Razgovarano je o pozitivnim razvojima na polju parlamentarne i kulturne saradnje, te saradnje iz oblasti ekonomskih odnosa, pravosuđa i visokog obrazovanja.

Naglašen je značaj projekta rekonstrukcije zgrade Vijeća ministara BiH u Sarajevu, kao i podrška Republike Grčke u lociranju Sarajeva kao središta CEEPS-a.

Silajdžić je uputio i poziv predsjedniku Grčke da posjeti našu zemlju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH susreo se i sa generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuurom, izrazivši zadovoljstvo zbog upisa dva kulturno-historijska spomenika na Listu svjetske kulturne baštine (Stari Most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu).

Tokom sastanka razgovarano je o nominaciji stare jezgre grada Jajca na istoj listi, te o UNESCO-voj podršci u obnovi tri vjerska objekta u BiH (džamija Ferhadija u Banjoj Luci, srpska Saborna crkva u Mostaru i katolički samostan Plehan kod Dervente) i podršci u relizaciji projekta ARS AEVI, čime Sarajevo postaje jedan od evropskih centara moderne umjetnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: