BiH
0

Atina: Silajdžić učestvovao na samitu šefova država zemalja jugoistočne Evrope

FENA
Usvajanjem Atenske deklaracije u kojoj se ističe važnost vodenih koridora u razvoju i širenju kulture jugoistočne Evrope, završen je jednodnevni samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope o temi "Međukulturni susreti pomorskih, riječnih i jezerskih puteva jugoistočne Evrope“.

Delegaciju BiH na samitu predvodio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Obraćajući se skupu on je zahvalio na podršci UNESCO-u na zaštiti kulturnog bogatstva u regionu i promociji multikulturnog nasljeđa u BiH, kao samom geografskom centru Evrope, naglasivši opredjeljenje zemalja učesnica samita za uspostavu dobre saradnje i odnosa baziranih na stalnom dijalogu i bogatstvu različitosti.

-Specifičan geografski položaj, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, Mediterana i Crnog Mora, dolina velikih rijeka Dunava i Save, kao i veoma bogata i burna historija našeg regiona, učinili su da region jugoistočne Evrope postane pravi mozaik religija, kultura, tradicija i jezika. Kao multietnička zemlja, BiH smatra da su ove različitosti jedno od najvećih bogatstava našeg regiona, kazao je Silajdžić.

Dodao je da u potpunosti dijeli stav UNESCO-a da upravo domen kulture nudi velike mogućnosti za uspostavu još bolje saradnje u regionu jugoistočne Evrope, te je pozvao da se pozdrave aktivnosti UNESCO-a i njegovog generalnog sekretara u tom kontekstu.

#

Tokom jednodnevne posjete Republici Grčkoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH susreo se i sa predsjednikom Republike Grčke Karolos Papoulaisom.

Silajdžić je naglasio značaj koji BiH pridaje Grčkoj na podršci u približavanju EU i NATO-u, s posebnim osvrtima na liberalizaciju viznog režima.

Razgovarano je o pozitivnim razvojima na polju parlamentarne i kulturne saradnje, te saradnje iz oblasti ekonomskih odnosa, pravosuđa i visokog obrazovanja.

Naglašen je značaj projekta rekonstrukcije zgrade Vijeća ministara BiH u Sarajevu, kao i podrška Republike Grčke u lociranju Sarajeva kao središta CEEPS-a.

Silajdžić je uputio i poziv predsjedniku Grčke da posjeti našu zemlju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH susreo se i sa generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuurom, izrazivši zadovoljstvo zbog upisa dva kulturno-historijska spomenika na Listu svjetske kulturne baštine (Stari Most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu).

Tokom sastanka razgovarano je o nominaciji stare jezgre grada Jajca na istoj listi, te o UNESCO-voj podršci u obnovi tri vjerska objekta u BiH (džamija Ferhadija u Banjoj Luci, srpska Saborna crkva u Mostaru i katolički samostan Plehan kod Dervente) i podršci u relizaciji projekta ARS AEVI, čime Sarajevo postaje jedan od evropskih centara moderne umjetnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.