BiH
185

Atif Dudaković za Klix.ba: Ja sam vojnik, ali ne vojnik partije

Razgovarao: Faruk Vele
Atif Dudaković (Foto: Anadolija)
Atif Dudaković (Foto: Anadolija)
Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković u razgovoru za Klix.ba odlučno je odbacio mogućnost da bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kako su to jučer prenijeli pojedini mediji.

"Ma dajte... Nema ništa od toga. Prvi put to čujem od vas. Znate kako bi reagirali iz Republike Srpske (RS) kad bi se to desilo. Kazali bi: 'Evo Dudaka, ide na nas'. To su političke igre", kaže Dudaković, pitajući se da li je zbog ovakvih dešavanja najbolje da ide odavde.

Ne želim biti Titanik

Komentirajući prijedlog Udruženja demobilisanih boraca Bihaća da pak bude mandatar za sastav nove Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), Dudaković je, također, kazao da neće prihvatiti takvu ponudu.

"Građani su nakon posljednjih događaja prozivali da hoće Jovu Divjaka pa profesora Besima Spahića. Ja sam u ponedjeljak navečer došao iz Krajine. Ne znam šta bih vam rekao, da vam iskreno kažem. Zahvaljujem se svima. Ovo su krizna vremena. Možda građani u meni vide onog buldožera koji bi ponovo išao... Ali ja nisam političar, ja sam penzionisani general. Normalno je da pratim situaciju, ali ovo su posebni uvjeti. Za bilo šta da radiš moraš imati tim, organizaciju neku. Pa, ne može to biti bez organizacije. Haj'mo ja i ti preuzeti kanton ili Federalnu vladu, ima li to igdje", govori u svom stilu Dudaković.

Drugo je, veli on, kada dobiješ neki vojni zadatak.

"Nije vlast igra. Kao što rat nije igra pa se političari zalete i naprave belaja", priča on.

Potvrdio je da su predstavnici boraca razgovarali sa njim na ovu temu, ali...

"Jesu borci razgovarali sa mnom... Govorili su u smislu: 'Da li biste Vi, generale, mi ćemo ovo, mi tražimo'. Ali to nije to. U našem sada u političkom odnosu, važan je stav političkih partija koje se nalaze u parlamentu. Bez obzira na volju građana, ti ne možeš bez skupštine. Bitna su ona dva prsta nečija. To znači u USK moraš imati 16 ili 17 glasova. E, kad bih imao 25 glasova, onda bih ja rekao: 'Nema problema'. A ja da budem na nekoj meti za odstrel, Titanik, to nema smisla'', rekao je Dudaković za Klix.ba.

Ističe da je dovoljno zreo i iskusan, te da ne bi želio da "bude u nečijoj igri".

"Ja jesam vojnik, ali ne vojnik partije, politički vojnik. Bez obzira šta bilo, neke stvari će se posljednjim događajima pokrenuti, neće političari ili intelektualci biti pismonoše kao što danas jesu. To je prošlost", smatra Dudaković.

Bosne će biti

Ipak, ne krije da je zabrinut posljednjim događajima u Bosni i Hercegovini.

"Krivo mi je. Ispada da je naša borba jalova. Šta se ovo u 21. stoljeću dešava na našem prostoru. Malte ne ovo je afrikanizacija našeg prostora. Plemenski sukobi, odnosi, utjecaj drugih jačih... Dirigiraju nam. Je li moguće da su ovdje ljudi bez moći, snage, bez udruživanja i dogovora", rekao je Dudaković, te, na kraju, zaključio:

"Ali, nisam ja zbrinut za zemlju. Zabrinut sam za ljude. Ova će zemlja postojati, s nama i bez nas. Ali jesam za ljude. Hoćemo li ili nećemo ja i ti biti. Ti odnosi su se poremetili. Bosne će biti, volio je neko ili ne, ali odnosi u njoj mogu da budu poremećeni totalno, i to može da bude jedno krizno žarište".