{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Atentatori na premijera Đinđića na vlast htjeli dovesti Vojislava Šešelja i radikale

F
23.11.2006. u 19:45
0
0
Atentatori na premijera Đinđića na vlast htjeli dovesti Vojislava Šešelja i radikale
0
Atentatori na premijera Đinđića na vlast htjeli dovesti Vojislava Šešelja i radikale
Dejan Milenković Bagzi, svjedok pokajnik na suđenju optuženima za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića izjavio je u četvrtak u Specijalnom sudu za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu da su atentatori planirali da nakon ubojstva premijera sruše tadašnju demokratsku vladu Srbije i na vlast dovedu Srpsku radikalnu stranku.
Odluku o Đinđićevu ubojstvu, kazao je Milenković, donijeli su prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije i šef kriminalnog "zemunskog klana" Dušan Spasojević, kasnije ubijen u policijskoj akciji "Sablja" provedenoj nakon atentata, u ožujku 2003. godine.

Svjedok-pokajnik je u svom iskazu tvrdio i da su s odlukom da premijer Đinđić bude ubijen bili upoznati tadašnji potpredsjednik vlade Srbije Nebojša Čović i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, danas haški optuženik koji se dva tjedna prije atentata, 24. veljače 2003. godine, dobrovoljno predao Haškom sudu.

"Legija je rekao Spasojeviću da ga Čović podržava, a i Šešelj je prije atentata bio upoznat s time da će Đinđić biti ubijen. Obojica su Šešelja uvjeravali da ne ide u Haag i da organizira svoje ljude, ali on nije pristao na to", kazao je Milenković.

On je kazao da je kriminalni "zemunski klan" prije ubojstva Đinđića planirao i ubojstvo tad bliskog premijerovog suradnika Čedomira Jovanovića, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića, šefa Ureda za odnose s medijima vlade Srbije Vladimira Popovića, kao i tadašnjeg ministra prosvjete Gašu Kneževića, što je izričito tražio Šešelj, zato što ga je Knežević "istjerao s Pravnog fakulteta".

Milenković je, također, detaljno opisao kako je - zajedno s pripadnicima "zemunskog klana" i pripadnicima Ulemekove jedinice -pokušao atentat kamionom na premijera Đinđića u veljači 2003. godine kod novobeogradske dvorane "Limes", te je iznio niz detalja o drugim kaznenim djelima koje je ta kriminalna skupina izvršila.

Milenković, koji je srbijanskom pravosuđu izručen iz Grčke 2005. godine, te je u međuvremenu na suđenju protiv 13 optuženih za atentat na premijera 12. ožujka 2003. godine dobio status svjedoka-pokajnika, nastavlja svoje svjedočenje u petak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: