Budućnost Balkana
18

Associated Press: U BiH se reflektuje rastući konflikt između Zapada i Rusije

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tri člana multietničkog Predsjedništva BiH sastat će se danas kako bi pokušali prekinuti zastoj u formiranju nove vlade više od 10 mjeseci nakon općih izbora. Tim povodom Associated Press objašnjava šta blokira formiranje nove vlasti u BiH.

Dogovor lidera tri naroda krucijalan je potez jer je neformiranje vlasti dovelo do ekonomskog zastoja zemlje, navodi AP, ali neslaganje između proruskih Srba i druga dva naroda o budućim odnosima BiH i NATO-a moglo bi ugroziti sporazum i zemlju uroniti u dublju krizu te pogoršati etničke podjele.

Podsjećajući na krvavi rat u BiH od 1992. do 1995. godine i trenutne stavove lidera, AP ističe da su glavni kamen spoticanja NATO i plan reformi koje je potrebno sprovesti kako bi mu se zemlja pridružila. NATO je prošle godine BiH dao zeleno svjetlo, ali su se Srbi snažno usprotivili toj ideji. Zaustavljeno je formiranje nove vlasti jer članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda insistiraju na NATO reformama, a član iz reda srpskog naroda poručuje da će prihvatiti samo ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i NATO.

Ovaj spor odražava rastući sukob između Zapada i Rusije o budućnosti Balkana, navodi AP: Dok Zapad želi vidjeti nepostojanu reformu regiona i konačno pridruživanje EU i NATO-u, Rusija koristi svoje historijske veze sa Srbima kako bi potkopala tu ideju. Nakon što je Crna Gora, još jedan balkanski historijski saveznik Rusije, okrenula leđa Moskvi i 2017. godine se pridružila NATO-u, Srbija i Srbi u BiH ostali su jedini saveznici Kremlja u regionu. Srbija se drži vojne neutralnosti, a bosanski Srbi su naveli da će to slijediti.

Ako ne bude postignut dogovor o formiranju vlasti, BiH će se vjerovatno suočiti s daljnjom političkom krizom koja će učvrstiti etničke podjele u njoj. Uz ovaj zastoj BiH će ostati iza svojih balkanskih komšija kada je riječ o EU integracijama, što će umanjiti nade u bolju budućnost mladih koji svake godine odlaze iz zemlje. Korupcija i nacionalizam mogu lako potaknuti daljnje podjele na etničkoj osnovi.

Nestabilnost u BiH znači i nestabilnost na cijelom Balkanu gdje Zapad pokušava iznova pokrenuti razgovore između Srbije i Kosova, piše danas AP.