BiH
0

Asocijacija žrtva genocida u Srebrenici: Potpisani sporazum o reformi policije legalizacija genocida

FENA
Svaki sporazum koji u sebi ne sadrži odredbu da će policijske snage u novoj strukturi policije BiH biti organizirane po popisu iz 1991. godine, za Asocijaciju žrtava genocida u Srebrenici je neprihvatljiv i kao takav predstavlja legalizaciju genocida i etničkog čišćenja na području Srebrenice i BiH.

Asocijacija u subotu u saopćenju podsjeća kako je inicijativa za poseban status Srebrenice, u kojoj su učestovale i žrtve srebreničkog genocida, zahtijevala posebnu policijsku oblast za područje gdje je počinjen genocid.

"Pristajanjem na drugačiji oblik organiziranja policije u Srebrenici predstavlja nastavak agonije preživjelih žrtava genocida. Mi na to nećemo pristati niti bilo kome dajemo legitimitet da to učini u naše ime", naglašava se u saopćenju.

Asocijacija ocjenjuje kako bi posebna policijska oblast za područje Srebrenice predstavljala i probudila veliku nadu u povratak i sigurnost povratnika, otkrivanje i procesuiranje ratnih zločinaca, otkrivanje i ekshumacije masovnih grobnica žrtava genocida.

"Također poručujemo da oni koji ne vide ko je "žrtva" u Srebrenici i da li uopće postoji žrtva u BiH, bilo da se radi o domaćim ili međunarodnim predstavnicima, legaliziraju genocid i licemjerno se odnose prema žrtvama genocida te kao takvi sigurno ne mogu i neće donijeti odluke koje su pravedne i koje predstavljaju formulu za budućnost BiH", zaključuju članovi Asocijacije žrtava genocida u Srebrenici.