BiH
0

Asocijacija XY dodjeljuje nagrade "Zdravi novinar/ka 2012"

FENA
Asocijacija XY danas će upriličiti prvu nagradu "Zdravi novinar/ka 2012" koju dodjeljuje novinarima, novinarskim redakcijama, medijskim kućama za doprinos u kategoriji društveno odgovornog novinarstva iz oblasti zdravlja u 2012. godini.

Asocijacija XY ustanovila je priznanje Zdravi novinar/ka kako bi prije svega ukazala na pozitivne napore pojedinaca, redakcija i čitavih kolektiva medijskih kuća u oblasti zdravlja.

Također, nagrada valorizira nastojanja da se objektivnim i profesionalnim medijskim izvještavanjem doprinese promociji zdravih stilova života, prevenciji nasilja, direktno utiče na podizanje javne svijesti među cjelokupnom populacijom, posebice među mladima.

Edukacija kroz medijsko izvještavanje je način da se pravovremeno preveniraju nove infekcije, oboljenja, konflikti a ujedno jedan od kriterija za dodjeljivanje ove nagrade, a ništa manje važan aspekt jeste njeno vrednovanje novinarskog rada u segmentu destigmatizacije i smanjivanja diskriminacije prema pripadnicima marginaliziranih grupa stanovništva te socijalno isključenim.

Posvećenost medija u praćenju rada nevladinih organizacija i njihovih dostignuća te prijateljski pristup u izvještavanju o mladima je svakako bitan dio ovog priznanja.

Dodjela nagrade je ujedno prilika za Asocijaciju da se iskreno zahvali svim novinarima i medijskim kućama na saradnji i podršci dugoj 11 godina, koliko Asocijacija i djeluje na području BiH, a danas će biti dodijeljene i simbolične zahvalnice pojedincima i kolektivima koje ukazuju na ovu izuzetnu saradnju.

Svečanost dodjele nagrade će biti upriličena u 15 sati, u Hotelu Sarajevo, saopćila je Asocijacija XY.