BiH
0

Asocijacija "FATMA" obilježila 20. godina uspješnog rada i postojanja

Klix.ba
U prepunoj kongresnoj sali hotela Holiday u Sarajevu svečano je obilježena 20. godišnjica rada i postojanja Asocijacije "FATMA" BiH.

Asocijacija "FATMA" BiH počela je sa radom davne 1993. godine. Generalni pokrovitelj Asocijacije bio je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović sa svojom suprugom.

Misija Asocijacije "FATMA" je da vodi brigu o djeci i porodici, odgoju i obrazovanju uključujući edukaciju žene, majke. FATMA je ispunjavala zadatke SDA, i prvenstveno se brinula o djeci šehida, poginulih boraca, djeci povratnika sa jasnom vizijom neodvojivosti odgoja od obrazovanja, kako bi djeca stasala u stručnjake visokih moralnih kvaliteta.

Prema protokolu prisutnima su se obratili zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, počasna predsjednica Asocijacije Fatima Hukić, predsjednica Asocijacije mr. Kenela Zuko.

Svoj doprinos svečanom obilježavanju dali su Amir Zukić, generalni sekretar SDA i dr. Denis Zvizdić, predsjednik KO SDA Sarajevo, koji su uručili zahvalnice Kantonalnim odborima Asocijacije "FATMA" i pojedincima za nesebičnu pomoć i podršku radu Asocijacije za proteklih 20. godina .

"Bosna i Hercegovine u globalnom poretku ne može biti izolirani otok. Ona je kao i sve zemlje izložena različitim formama socijalnih devijacija. Zato je djelovanje Asocijacije FATMA i dalje od krucijalne važnosti, a upravo njen program treba sistematski podržati", kazao je Izetbegović.

Predsjednica Asocijacije mr. Kenela Zuko istakla je strateški zadatak FATME zajedno s majkom traži najbolji način pomoći djetetu na putu do čovjeka, te da je ponosna na činjenicu da Asocijacija, iako dio političke partije SDA, nikada ni u jednoj aktivnosti nije tražila glas, ‘tražila je i traži čovjeka, vrijednost u sebi, porodici i društvu. A to je ono što ni jedna druga politika nema i ne poznaje’.

Kenela Zuko je najiskrenije čestitala svim članicama obilježavanje FATME koje su svojim napornim radom i zalaganjem ostvarile programske ciljeve i zadatke SDA.

"Drage moje dame od srca Vam želim čestitati, jer ste vi najvećim dijelom zaslužne za uspješan rad FATME, hvala vam".

U muzičkom dijelu programa učestvovao je Hor Asocijacije FATMA SBK, Hor Hazreti Hamza Sarajevo, Sakib Pečkić učač K’urana iz SBK i pjevač Vanja Muhović iz Sarajeva.