BiH
649

Asmir Begović sa štićenicima Zavoda Mjedenica zaigrao fudbal na novom igralištu

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Niko danas nije bio sretniji od štićenica Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu. Bh. reprezentativac Asmir Begović došao je kako bi vidio kako napreduje izgradnja sportskog igrališta koje je finansirala njegova fondacija, te je zaigrao fudbal s djecom koja su bila oduševljena.

"Ovo je prvi projekat Fondacije. Kada sam se upoznao s djecom prirasla su mi srcu i znao sa da ću morati uraditi nešto za njih. Tada se otvorila fondacija i znao sam šta ćemo uraditi. Drago mi je da sam posjetio djecu i vidio dokle je došao projekat. Moja želja je da, nakon što završimo ovaj, nastavimo druge projekte", rekao je Begović na konferenciji za novinare koja je održana u ovom Zavodu.

Nakon ovog uslijedit će drugi projekti širom BiH, a Fondacija Asmir Begović ići će tamo gdje bude najpotrebnije. Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić kazao je da je za njih ovo vrlo značajan projekat.

"Naša ustanova u 70 godina svog postojanja nije imala vanjski prostor za realizaciju odgojno-obrazovnih aktivnosti. Druga specifičnost je da imamo djecu na 24-satnom smještaju i ovaj teren će biti od višestrukog značaja, ne samo za svakodnevne aktivnosti u okviru odgojno-obrazovnog procesa, nego i u aktivnom provođenju slobodnog vremena", rekao je Hadžić.

Lijepa vijest je da će ovaj teren moći koristiti i djeca s područja Starog Grada koja nisu štićenici ovog zavoda. Kako je rekao načelnik Općine Stari Grad, ovaj projekt je dogovoren prije skoro dvije godine, a njegova realizacija bi trebala biti gotova za mjesec dana.

"Imali smo pravnih problema pa smo mijenjali projekat u hodu. Zašli smo u privatnu parcelu 5-6 kvadratnih metara, pa su se ljudi žalili i nisu htjeli pokloniti to Zavodu, tako da smo teren izmjestili. Zemljište je općinsko i idejni projekat je išao na teret Općine Stari Grad, a Fondacija Asmir Begović je finansirala cijeli projekat", kazao je Hadžibajrić.

Projekat košta 30.000 KM. U njegovoj izgradnji učestvovala je i Specijalna Olimpijada BiH, čiji je direktor Enver Ćosićkić izrazio zadovoljstvo kazavši kako je ovo jedan od načina integracije djece s poteškoćama u razvoju.

Naš najbolji golman je potom otišao na igralište i sa djecom koja su skakala od sreće zaigrao fudbal. On je branio, a dječica su na razne načine pokušavala nadmudriti Begovića i postići gol.