BiH
1.5k

Asmir Begović na obilježavanju 20. godišnjice srebreničkog genocida u Londonu

Piše: J. H.
Asmir Begović ispred Westminsterske opatije
Širom Velike Britanije ovih dana se obilježava sjećanje na genocid nad nedužnim Srebreničanima koji su ubijeni 11. jula 1995. godine. Nogometni reprezentativac Asmir Begović jedan je od učesnika obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida u Londonu.

Sedmicu sjećanja na Srebrenicu organizuje britansko udruženje "Remembering Srebrenica". Do 11. jula u Velikoj Britaniji bit će organizovano više od 200 događaja u sjećanje na ubijene Srebreničane.

Jedan takav događaj odvija se i danas u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a kojem, između ostalih 2.000 zvanica, prisustvuju i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, majke Srebrenice i mnoge druge zvanice.

U Westminsterskoj opatiji upaljene su svijeće za ubijene Srebreničane. Svoju srebreničku priču ispričala je Munira Subašić, majka Nermina Subašića koji je imao nepunu 21 godinu kada je u julu 1995. godine stradao kao žrtva genocida u Srebrenici.

"Uzeli su mi sina i odveli ga. Osamnaest godina kasnije našla sam njegove dvije kosti i pokopala ih", kazala je Subašić.

Ovom događaju prethodio je prijem kod premijera Velike Britanije Davida Camerona.

"Ne smijemo nikada, nikada zaboraviti šta se desilo. Dvadeseta godišnjica je trenutak sjećanja na hiljade osoba koje su ubijene, njihovih porodica, nestalih i sve agonije sa kojom se suočavaju preživjeli", kazao je Cameron.

"Moramo potvrditi odlučnost u sprečavanju genocida u budućnosti", dodao je on.