Delegat iz SDA
298

Asim Sarajlić: Gradimo ambijent i pružamo ruku, gospođa Majkić je to kazala na sjednici

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je nakon današnje sjednice tog zakonodavnog tijela da je Stranka demokratske akcije pravila kompromise i ustupke prilikom usvajanja budžeta i da su sada platili malu cijenu kakvu su u prošlosti plaćali.

"Evidentno je da smo dobili Vijeće ministara, gospodin Selmo Cikotić je izabran za ministra, riješili smo krizu vezanu za pitanje budžeta. Ima pomaka, stvari se kreću naprijed. Postignut je dogovor u vezi s Mostarom, imat ćemo lokalne izbore. Naše evropske integracije neće stati, naš NATO put neće stati, borimo se s pandemijom, imamo migrantsku krizu, ali to je naša realnost i teret ove generacije", rekao je Sarajlić.

Dodao je da ima sredstava i da je Vijeće ministara operativni dio vlasti.

"Uvijek se nađu rezerve i svake godine se neke budžetske stavke ne potroše. Ima sredstava, ima rezerva, na kraju krajeva ima i opcija rebalansa. Pogledajte koliko smo dobili vrijedne opreme i uvijek se nađe načina i sredstava. Potrebno je dogovaranje kako bi se donosile kvalitetne odluke", naglasio je Sarajlić.

Prema njegovim riječima, imaju težak i mukotrpan politički dijalog.

"U interesu države i svih njenih građana je da budžet bude usvojen. Politički poeni nam nikada nisu na prvom mjestu... Gradimo ambijent. Gospođa Majkić je to kazala na sjednici, pružamo ruku i idemo naprijed", kazao je Sarajlić.

Napominje da je potreban politički ambijent i da sredstava ima.

"Pandemija i virus ne biraju. Ni krvna zrnca... Umiru i ministri i penzioneri. Umiru sve generacije. Moramo se odgovornije ponašati", zaključio je Sarajlić.