BiH
55

Asim Mujkić: Povratak SDA se mogao predvidjeti, ali ne u ovolikoj mjeri

Piše: M. N.
Asim Mujkić (Foto: Klix.ba)
Asim Mujkić (Foto: Klix.ba)
Stranka demokratske akcije sinoć je proglasila izbornu pobjedu na državnom i federalnom nivou vodeći se nezvaničnim rezultatima koje su dobili iz svojih štabova. Socijaldemokratska partija BiH doživjela je veliki krah, a HDZ BiH ponovo se uzdigao i dobio predstavnika u Predsjedništvu BiH. Mnogi analitičari kazali su kako ovi rezultati podsjećaju na 1990-te godine kada su izbore osvojile nacionalističke partije.

Filozof i sociolog Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, kazao je kako se ovako nešto moglo predvidjeti.

"Trend uspona SDA mogao se pratiti 2012. godine na lokalnim izborima i taj povratak mogao predvidjeti ali ne u ovolikoj mjeri u kojoj su ostvarili, barem kada govorimo o državnom i entitetskom nivou. Još ostaje da se vidi raspored po kantonima, ali stvari stoje tako kako stoje", rekao je prof. dr. Mujkić za naš portal.

SAD i EU trebaju vršiti pritisak

Istakao je kako su na političkoj sceni ponovo snage narodnjačko-nacionalističke političke provenijencije "što može biti poražavajuće, ali i ne toliko loše".

"To s jedne strane može biti poražavajuće da se već 20 i nešto godina građani ove zemlje opredjeljuju za neku vrstu statusa quo bez obzira koliko su kritični prema tim elitama. S druge strane, imajući u vidu da se kontekst od 1990-ih značajno promijenio odnosno da su sve zemlje u regionu s kojima graničimo poodmakle poprilično u procesu evropskih integracija, to bi u nekoj najpovoljnijoj varijanti s dominantnim nacionalističkim snagama moglo značiti da je sada na institucijama Evropske unije i SAD-a da putem pritisaka izdejstvuju ono što su uspjeli sa nacionalističkom vlašću Ive Sanadera u Hrvatskoj i sa nacionalističkom vlašću Vučića u Srbiji", kazao je Mujkić.

Naglasio je da je takav scenarij vrlo moguć jer nacionalističke političke elite koje su sad dobile glasove nemaju puno izbora jer "za razliku od kakvih-takvih budžeta Hrvatske i Srbije, budžeti naše zemlje su prazni.

"Ključa socijalno nezadovoljstvo i mislim da neće imati puno izbora sem da povinuju zahtjevima koji dolaze iz međunarodne zajednice. Sada je na potezu EU da usmjeri stvari u svom pravcu i mislim da bi odmah trebala reagirati", rekao je Mujkić.

"Čudne koalicije" su naš usud

Osvrnuo se i na moguće koalicije koje ne prestaju iznenađivati. Tako je na prošlim izborima SDP BiH šokirao birače kada se odlučio za koaliciju sa SDA-om. S obzirom na to da je SDA sad uzela većinu glasova,a Demokratska fronta Željka Komšića tvrdi da je na drugom mjestu po osvojenim glasovima na federalnom nivou, postavlja se pitanje da li će možda i ove izrazito suprotne struje koalirati. Izetbegović je to ostavio kao otvorenu opciju, a Komšić nije odlučno opovrgnuo.

"Čudne koalicije su naš usud s obzirom na to kakav je izborni sistem koji fragmentirana biračko tijelo na niz jedinica i podjedinica i mislim da su takve čudne koalicije naprosto nešto s čim moramo računati u našem političkom životu. Mislim da ćemo se uskoro nagledati čudnih koalicija u narednom periodu", kazao je Mujkić.

Prvi preliminarni rezultati Centralne izborne komisije za ostale nivoe vlasti bit će saopćeni danas u 14 sati nakon čega će stranke, kako su najavili Izetbegović i Komšić, sjesti za sto i dogovoriti se šta i kako dalje.