"Kuda ide BiH"
817

Asim Kurjak: Imamo 224 doktora nauka u dijaspori koje planiramo početi pomalo vraćati u BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)

Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Evropa u Sarajevu održala okrugli sto na temu "Kuda ide Bosna i Hercegovina".

O brojnim aktuelnim temama i problemima koji opterećuju i s kojima se suočava BiH, ali i potencijalnim rješenjima govorili su akademik Asim Kurjak, predsjednik IANUBiH, te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i prof. dr. Halima Resić, redovna članica IANUBIH i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

"Preko milion i po građana BiH je u dijaspori i drugi smo u svijetu po tome. Od toga je 224 doktora nauka i 117 pjesnika i književnika. Nemamo još uvijek odgovora kako te uspješne građane BiH vezati sa maticom zemljom. Pokušat ćemo ih pomalo vraćati", kazao je Kurjak.

Dina Selesković, akademski skulptor i voditelj razreda za dijasporu IANUBiH, podsjetila je da su podaci Svjetske banke za BiH poražavajući kada je emigracija u pitanju.

"Dijaspora BiH u svijetu je jedan nevjerovatan resurs koji BiH ima, ali je neiskorišten zbog letargičnosti i manjka institucionalnog pristupa dijaspori. Što je veća naša posvećenost saradnji sa dijasporom postojat će veća mogućnost da se uhvatimo u koštac sa svim promjenama koje se dešavaju u našem društvu", kazala je Selesković