S porodicom slavi 4. juli
0

Asim Ferhatović - Bosanac ponosan na američko državljanstvo

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sjedinjenim Američkim Državama danas je Dan nezavisnosti, koji se obilježava paradama, vatrometima i porodičnim okupljanjima. Na taj dan 1776. godine utemeljitelji SAD-a prekinuli su veze s Britanijom i omogućili SAD-u da postane nezavisna zemlja.

Dan nezavisnosti veliku važnost ima i za nove američke državljane, među kojima je i Bosanac Asim Ferhatović.

Asim Ferhatović je zvanično postao državljanin Amerike 2001. godine. Iza sebe je ostavio ratom opustošenu Bosnu i Hercegovinu, za koju se tokom rata borio, izbjeglički kamp u kojem je živio u BiH nakon rata, te je doselio u Oakland.

"Volim to što sam Amerikanac. Amerika je lijepa, velika i jaka zemlja, zemlja koja pomaže svima i koja voli i poštuje mir i slobodu. Ovdje možete naći posao ako volite raditi, a ja volim da radim i volim posao koji trenutno radim", ispričao je Ferhatović za "MercuryNews".

Ferhatović u Oaklandu radi kao majstor – popravlja vodovodne cijevi, kreči, radi sitne prepravke, uostalom sve što se očekuje, ali i ne očekuje od jednog majstora. Oni koji ga poznaju kažu kako je veoma dobar i vrijedan čovjek.

"Sviđaju mi se moji klijenti. Zbog njih sam sretan. Često srećem veoma drage ljude."

Svoju malu firmu Ferhatović je nazvao "Kriza Home Improvement". Kriza je zapravo njegov nadimak iz djetinjstva, kojeg je dobio dok je igrao nogomet u školskom timu.

Iako voli Bosnu i Hercegovinu, Ferhatović ističe kako je sretan što se danas nalazi u Americi.

"Bio sam u Armiji BiH i pet puta sam ranjen. Tri puta sam bio u bolnici i još uvijek imam komadić šrapnela u oku, ali dobro vidim. Veoma sam tužan zbog svega što se događalo u Bosni, ali ja ne mogu ništa učiniti da to promijenim. Kada sam došao ovdje već prvog dana sam znao da tu i želim ostati", ispričao je Asim.

Zahvaljujući Crvenom križu 1997. godine dobio je vizu za San Francisco, a zatim se nastanio u Oaklandu gdje živi i danas sa suprugom Besimom i sinom Arminom.

Kaže kako uspijeva preživjeti od posla koji radi, iako ne zarađuje mnogo novca. Fer je i pošten prema svima, tako da isto očekuje i od svojih klijenata.

Inače, Ferhatović je nakon rata dolazio sa sinom Arminom u BiH tri puta.

"Armin voli BiH. Sada je to zemlja u kojoj vlada mir i u kojoj svi ponovo sjede zajedno i uživaju. No, on sad ima drugačiji život, potpuno novi identitet. On je sada Amerikanac", ponosno je istakao Ferhatović.