Suđenje Dudakoviću
4

Asim Crnalić: Nonsens je oslobodilačku akciju kvalificirati kao zločinački poduhvat

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Republike BiH Atifu Dudakoviću i ostalima. Tužilaštvo je najavilo saslušanje 447 svjedoka čijim će iskazima, kako je tužilac rekao, dokazati da su optuženi počinili sistemski napad u četiri općine Krajine u septembru 1995. godine.

Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić ponovio je kako je nonsens jednu oslobodilačku akciju koja je bila legitimna kvalificirati kao zločinački poduhvat.

"Da je to udruženi zločinački poduhvat, kako je u optužnici predstavljen, to bi značilo jedno pravno čudo. Naime, ako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vojnoj akciji, ako je činitelj glavni komandant te akcije, onda je za očekivati da se on o zločinu dogovara s komandantima brigada. Potpuno je besmisleno da se komandant Dudaković dogovarao s vojnicima, vojnim policajcima i oficirima u osnovi najnižeg ranga. Samo je jedan komandant brigade Ibrahim Nadarević optužen i u optužnici nije ni na kakav način dokazana veza između Dudakovića i Nadarevića za krivična djela koja se Nadareviću stavljaju na teret", kazao je Crnalić.

S obzirom na broj optuženih i broj dokaza i svjedočenja koje je za sada najavilo Tužilaštvo BiH, očekuje se da će ovo biti vrlo dug proces. Optuženi su pod mjerama zabrane.

Prema optužnici, Dudakovića i ostale se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin. Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga. Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Ispred Suda BiH bio je određeni broj bivših boraca Petog korpusa koji su stigli kako bi pružili podršku Dudakoviću i ostalim saborcima.