BiH
0

Ashton i Rehn pozdravili Inzkovu odluku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i Olli Rehn, evropski komesar za proširenje, pozdravili su odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Evropske komisije.

"U potpunosti podržavamo odluku visokog predstavnika o produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca na polju ratnih zločina do 31. decembra 2012. To je prava odluka u pravo vrijeme. Mi, ipak, žalimo što lokalne vlasti same nisu djelovale pravovremeno. Sada je od suštinskog značaja da se što je ranije moguće stvore neophodni uslovi da Bosna i Hercegovina može ispuniti svoje međunarodne obaveze po pitanju suđenja za ratne zločine", navodi se u saopćenju.

"U potpunosti podržavamo stav glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Sergea Brammertza, da je kontinuirano prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca od najvećeg značaja za ispunjenje pravde za žrtve i za rad ICTY", navode Ashton i Rehn.

"Također je od suštinskog značaja da Bosna i Hercegovina djeluje efikasno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Vladavina zakona suštinski je zahtijev za funkcionalnu demokratiju i preduslov je za svaku zemlju koja želi da se pšridruži Evropskoj uniji.

EU je i dalje spremna da podrži pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini i obećava da će ojačati kapacitete sudija i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u zajedničkoj izjavi Catherine Ashton i Ollija Rehna.