{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashdown: Vojni dosje Mladića dokaz kršenja Daytonskog sporazuma

N
NINA
30.11.2004. u 15:34
0
0
Ashdown: Vojni dosje Mladića dokaz kršenja Daytonskog sporazuma
0
Ashdown: Vojni dosje Mladića dokaz kršenja Daytonskog sporazuma
Komentarišući otkrivanje ličnog vojnog dosjea Ratka Mladića, kojeg je objavila današnja štampa, visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je izjavio da taj dokument ukazuje na to da su tijela vlasti RS-a, uz pomoć Vojske RS-a, punih sedam godina flagrantno kršila Daytonski sporazum i svoje međunarodne obveze.
Navedeno su kršili, ističe Ashdown, time što su Ratka Mladića službeno zadržali u svojoj vojnoj evidenciji, na osnovi čega je možda čak primao i platu, dok su oni tvrdili da im nije poznato gdje se Mladić nalazi.

Paddy Ashdown je rekao da taj dokument ide u prilog prošlosedmičnim komentarima glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte koja je naglasila postojanje temeljnih sistematskih slabosti koje su ugrađene u strukture za provođenje zakona i sigurnosne strukture RS-a.

Visoki predstavnik je naglasio da taj dokument također osporava tvrdnje tijela vlasti RS-a da su još tokom 2000. i 2001. prekinuli institucionalne veze između Vojske Jugoslavije i Vojske RS-a.

Iz ličnog dosjea o vojnoj službi Ratka Mladića vidi se da je on iz Vojske Jugoslavije otpušten 2001., a iz Vojske RS-a 2002. Tadašnji predsjednik RS-a Mirko Šarović je u martu 2002. izdao odredbu na osnovu koje je Mladić izbrisan iz evidencije Vojske RS-a, saopšteno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: