{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashdown: Vijeće ministara treba hitno donijeti odluku o stalnom sjedištu SIPA-e

F
18.1.2006. u 13:01
0
0
Ashdown: Vijeće ministara treba hitno donijeti odluku o stalnom sjedištu SIPA-e
0
Ashdown: Vijeće ministara treba hitno donijeti odluku o stalnom sjedištu SIPA-e
Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown pozvao je Vijeće ministara BiH da sutra na sjednici donese odluku o stalnom sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Prilikom današnje posjete ovoj instituciji na njenoj privremenoj lokaciji u prostorijama tvornice "Zrak“ u Sarajevu, Ashdown je upozorio kako se dalji rad SIPA-e opstruira, jer još nije donesena odluka o njenom stalnom sjedištu.

-Dalji napredak SIPA-e doveden je u opasnost zbog određenih nastojanja da se odluka o njenoj budućoj lokaciji iskoristi za neke političke svrhe, ustvrdio je visoki predstavnik.

Čestitajući SIPA-i na uspjehu koji je ostvarila u kratkom periodu, Ashdown je naglasio kako ova institucija raste po broju zaposlenika i postaje sve efikasnija, te da se to mora nastaviti.

-Dosta vremena je izgubljeno i očekujem da će Vijeće ministara odluku o stalnoj lokaciji donijeti najkasnije sutra. Građani BiH i vladavina zakona ne bi trebali biti taoci nekih političkih igara, stav je visokog predstavnika.

On je ocijenio kako je SIPA jedan od temelja struktura vladavine zakona koje se grade u našoj zemlji.

Iako su u protekle tri i po godine stvorene strukture koje omogućavaju funckioniranje vladavine zakona, Ashdown smatra kako se to još u potpunosti ne osjeća u životu građana naše zemlje. Nužno je završiti reformu policije kako bi ti efekti mogli postati očigledni.

Ashdown je kazao kako je stalno sjedište SIPA-e jedno od pitanja koje treba riješiti prije njegovog odlaska kako bi završio sve poslove koje je počeo prije dolaska njegovog nasljednika.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak konstatirao je kako je vrijeme da Vijeće ministara BiH donese odluku o stalnoj lokaciji ove institucije. Kazao je kako trenutno sjedište nije rješenje, te da se za njegovu zakupninu troše ogromni novci.

Čolak je izrazio nadu da će sutra Vijeće ministara donijeti ovu odluku, podsjetivši kako će se odlučivati između dvije lokacije - u Lukavici i Nedžarićima.

SIPA će uskoro imati 900 zaposlenika, a planirano je da, kada bude u potpunosti formirana ima oko 1.600 zaposlenih.

Visoki predstavnik je danas naglasio da je u kratkom vremenu SIPA uspjela da zamrzne oko dva miliona različitih sredstava koje kriminalnci više ne mogu koristiti.

Radi se o sredstvima koja su pripadala ljudima koji su se bavili pranjem novca, trgovinom ljudima, švercom i koji su u ovoj zemlji dosta dugo vladali, dodao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: