BiH
0

Ashdown: Ustavna reforma najveći izazov za BiH

FENA
Ustavna reforma jedan je od najvećih izazova BiH u ovoj godini, a i kasnije, kako bi postala funkcionalna, ekonomična država u skladu sa zahtjevima EU, ocijenio je danas visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, posljednjeg dana na ovoj funkciji.

U svom opraštajnom obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine BiH, Ashdown je istaknuo kako ustavne promjene nisu cilj same po sebi, nego sredstvo da se stvori država koja usluge svojim građanima stavlja prije plata svojih političara.

-Morate smanjiti troškove organa vlasti, koji osiromašuju građane i slabe ekonomiju. Nijedna zemlja koja na organe vlasti troši 70 posto prihoda od poreza svojih građana, a samo 30 posto na građane, ne može biti uspješna, ustvrdio je odlazeći visoki predstavnik na plenarnoj sjednici oba doma PSBiH.

Navodeći kako su bh. političari izabrali put koji vodi u Evropu, koji je težak, ali ispravan, Ashdown je podsjetio kako do odredišta BiH neće doći kroz vrata visokog predstavnika.

Te se odluke, kako ističe, ne mogu donijeti u OHR-u, već u Parlamentu u kojem izabrani predstavnici moraju međusobno surađivati i Vijeću ministara BiH koje svoje napore mora koncentrisati na evropske zadatke.

Ashdown je mišljenja da će vladajuća struktura i opozicija morati pronaći zajedničku platformu za evropska pitanja, jer nijedna zemlja nikada nije ušla u Evropu bez ove zajedničke platforme pozicije i opozicije.

Sumirajući rezultate ostvarene za vrijeme svoga mandata, Ashdown je ustvrdio kako su načinjeni ogromni pomaci, zbog čega je odao priznanje i Parlamentu i rukovodstvu u BiH na učinjenom poslu. Naglasio je, međutim, da posao još nije završen i da je u nekim segmentima tek počeo.

Kao najveći neuspjeh ocijenio je činjenicu da Karadžić i Mladić još nisu u Hagu, te je dodao kako posao neće biti završen sve dok se dvojica primarnih uzročnika patnje BiH i kreatora velikih ratnih zločina ne suoče sa pravdom u Hagu.