BiH
0

Ashdown: Skup u Potočarima bit će siguran

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice, gdje je izjavio je da ništa neće moći ugroziti sigurnost ceremonije obilježavanja 10. godišnjice stradanja Bošnjaka na tom području tokom jula 1995.

Ashdown je pozvao sve institucije i vlasti u BiH da prestanu spekulirati u vezi s jučerašnjim podmetanjem eksploziva na toj lokaciji koji je otkrila policija Republike Srpske sve dok se ne otkriju počinitelji. "Opasno je spekulirati podacima ko stoji iza postavljanja eksploziva i što su namjere sve dok ne budu otkriveni počinitelji", poručio je Ashdown.

On je dodao da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a dobro uradilo posao kad je u pitanju organizacija sigurnosti skupa, ali je, kako je naveo, doprinio spekulacijama koje su se pronijele u vezi s jučerašnjim podmetanjem eksploziva. Također je kazao da je poslao poruku ambasadorima i državnicima koji su najavili svoj dolazak na komemoraciju 11. jula da ništa neće ugroziti održavanje tog skupa.

Visoki predstavnik je u Srebrenici razgovarao i s ministrom unutarnjih poslova RS-a Darkom Matijaševićem o novonastaloj situaciji nakon pronalaska oko 35 kg eksploziva koji je bio postavljen na dva mjesta u blizini Memorijalnog kompleksa u Potočarima.