BiH
0

Ashdown razgovarao s Rumsfeldom o situaciji u BiH

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown sastao se u petak s tajnikom za obranu Donaldom Rumsfeldom i tom prilikom su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je upozorio da ako ne dođe do ubrzanja tempa provođenja reformi, Bosna i Hercegovina neće ispuniti uslove za priključenje Partnerstvu za mir do summita u Istanbulu, te da će puno zavisiti od 'kalibra' novog ministra obrane. Međutim, u ovoj fazi, situacija s ovim imenovanjem nije ohrabrujuća.

Na sastanku je razgovarano i o mogućoj tranziciji SFOR-a u vojne snage EU-a u BiH.

Visoki predstavnik je rekao da se, ako NATO odluči da se povuče ove godine, otvara mjesto za potencijalnu ulogu vojnih snaga EU-a. One bi pomagale Bosni i Hercegovini u integraciji u Europu i mogle bi pružiti pomoć vlastima BiH u borbi protiv organiziranoga kriminala.

Ashdown je rekao kako je EU naučio lekcije iz devedesetih godina, kako će bilo koje vojne snage EU-a biti snažne i morat će djelovati u potpunoj koordinaciji s NATO-m, te kako ih je njihova historija u BiH naučila da je međunarodna zajednica u potpunosti učinkovita kada je u potpunosti ujedinjena, priopćili su iz OHR-a.