BiH
0

Ashdown poduzeo mjere prema SDS-u

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown objavio je danas niz mjera koje poduzima kao odgovor na kršenje Odluke visokog predstavnika od 30. juna 2004., kojom su blokirani svi bankovni računi SDS-a, i kojom se propisuje da se sve novčane transakcije veće od 150 maraka moraju obavljati preko jedinstvenog odobrenog bankovnog računa.

Ashdown je uputio pismo ministrici finansija RS-a Svetlani Cenić u kojem se traži podnošenje detaljnog finansijskog izvještaja OHR-u do 3. oktobra kojim se utvrđuje porijeklo 17 nezakonitih uplata kojima je raspolagao SDS Doboj.

Za sve uplate, navode iz OHR-a, potrebno je navesti detaljan opis svih poduzetih koraka, zaključno sa samom nezakonitom transakcijom. Kao potvrdu svake transakcije treba dostaviti pisane dokaze, uključujući bankovne izvode i uplatnice.

Donesena je odluka kojom se SDS Doboj obavezuje da svim osobama (njih 17) vrati sav novac koji je nezakonito uplaćen SDS-u Doboj. Tom odlukom se SDS obavezuje da do 3. oktobra visokom predstavniku dostavi pismeni izvještaj kojim će potvrditi da je novac vraćen.

Sljedećom odlukom se naređuje SDS-u Doboj da podnosi detaljne mjesečne izvještaje o svim novčanim transakcijama, te je njome propisano da se svi izvještaji dostavljaju OHR-u, Izbornoj komisiji BiH i Ministarstvu finansija RS-a.

Također, donesena je odluka kojom se propisuje da se sve novčane transakcije SDS-a, bez obzira na njihovu vrijednost - uključujući i novčane transakcije koje se vrše preko ogranaka SDS-a - obavljaju preko jedinstvenog centralnog računa SDS-a.

Kako je naglasio visoki predstavnik, nepostupanje u skladu s ovim smatrat će se antidaytonskim djelovanjem, a vodstvo i članovi SDS-a moraju biti natjerani da shvate da je praksa krađe, korupcije i trgovanja ispod stola neprihvatljiva.

“Na djelu je politika nulte tolerancije prema političkoj korupciji - politika za koju sam uvjeren da će dobiti punu podršku građana”, zaključio je Ashdown.