{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashdown poduzeo mjere prema SDS-u

N
22.9.2005. u 21:21
0
0
Ashdown poduzeo mjere prema SDS-u
0
Ashdown poduzeo mjere prema SDS-u
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown objavio je danas niz mjera koje poduzima kao odgovor na kršenje Odluke visokog predstavnika od 30. juna 2004., kojom su blokirani svi bankovni računi SDS-a, i kojom se propisuje da se sve novčane transakcije veće od 150 maraka moraju obavljati preko jedinstvenog odobrenog bankovnog računa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ashdown je uputio pismo ministrici finansija RS-a Svetlani Cenić u kojem se traži podnošenje detaljnog finansijskog izvještaja OHR-u do 3. oktobra kojim se utvrđuje porijeklo 17 nezakonitih uplata kojima je raspolagao SDS Doboj.

Za sve uplate, navode iz OHR-a, potrebno je navesti detaljan opis svih poduzetih koraka, zaključno sa samom nezakonitom transakcijom. Kao potvrdu svake transakcije treba dostaviti pisane dokaze, uključujući bankovne izvode i uplatnice.

Donesena je odluka kojom se SDS Doboj obavezuje da svim osobama (njih 17) vrati sav novac koji je nezakonito uplaćen SDS-u Doboj. Tom odlukom se SDS obavezuje da do 3. oktobra visokom predstavniku dostavi pismeni izvještaj kojim će potvrditi da je novac vraćen.

Sljedećom odlukom se naređuje SDS-u Doboj da podnosi detaljne mjesečne izvještaje o svim novčanim transakcijama, te je njome propisano da se svi izvještaji dostavljaju OHR-u, Izbornoj komisiji BiH i Ministarstvu finansija RS-a.

Također, donesena je odluka kojom se propisuje da se sve novčane transakcije SDS-a, bez obzira na njihovu vrijednost - uključujući i novčane transakcije koje se vrše preko ogranaka SDS-a - obavljaju preko jedinstvenog centralnog računa SDS-a.

Kako je naglasio visoki predstavnik, nepostupanje u skladu s ovim smatrat će se antidaytonskim djelovanjem, a vodstvo i članovi SDS-a moraju biti natjerani da shvate da je praksa krađe, korupcije i trgovanja ispod stola neprihvatljiva.

“Na djelu je politika nulte tolerancije prema političkoj korupciji - politika za koju sam uvjeren da će dobiti punu podršku građana”, zaključio je Ashdown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: