BiH
0

Ashdown podržao štrajk poljoprivrednika do ispunjenja zahtjeva

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown posjetio je danas poljoprivrednike koji već 31 dan prosvjeduju ispred državne vlade, i tom prilikom ih podržao u namjeri da štrajkaju sve dok im se ne ispune zahtjevi, dodajući da je žalostan što su morali pribjeći tom načinu rješavanja situacije.

“Vaš način izražavanja nezadovoljstva je potpuno ispravan i trebamo ohrabriti ovakvu praksu. Kada se ne slažete s onim što vaša vlada radi, trebate prosvjedovati”, kazao je Ashdown poljoprivrednicima.

Visoki predstavnik je istaknuo da je smiješna činjenica da se u našoj zemlji proizvodi toliko mlijeka, a da druge zemlje nesmetano mogu prodavati svoje mlijeko po jeftinijim cijenama.

“Činjenica je da se ovdje proizvodi najkvalitetnije suho meso nego bilo gdje drugo, a opet se strani proizvodi na ovom tržištu prodaju po jeftinijoj cijeni nego domaći i zbog toga dobro prolaze”, kazao je Ashdown.

Podržavajući poljoprivrednike u svim zahtjevima, visoki predstavnik je istaknuo da postoji dovoljno argumenata za stvaranje ministarstva za poljoprivredu na državnoj razini.

Poljoprivreda je, kazao je Ashdown, nesumnjivo jedan od najvećih potencijala u BiH, dodajući da su osim poljoprivrede, električna energija i turizam privredne grane na kojima zemlja treba graditi budućnost.

Poljoprivrednike je posjetio i šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ambasador Michael Hamphryes kojeg je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić upoznao s problemima s kojima se poljoprivrednici susreću u praksi.

Ambasador Hamphryes je podržao zahtjeve poljoprivrednika i naglasio suštinsko slaganje s modalitetima na kojima ustrajava Udruženje poljoprivrednika u BiH, a koji su usmjereni na prevladavanje teškog stanja u agrokompleksu BiH.

Hamphryes je pohvalio ustrajavanje Udruženja na implementiranju odredbi iz Funkcionalnog pregleda poljoprivrednog sektora.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić istaknuo je da je dobro da su poljoprivrednici dobili podršku od najviših dužnosnika međunarodne zajednice u BiH.

“Ali je za nas kao građane BiH poražavajuća činjenica da nam se nitko od domaćih vlasti još uvijek nije obratio”, istaknuo je Bakić.