BiH
0

Ashdown ove sedmice u posjeti Bruxellesu

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown će u utorak, 5. aprila posjetiti Bruxelles kako bi ključne institucije i dužnosnike upoznao s najnovijim razvojem situacije u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik će razgovarati s članovima Sjevernoatlantskog vijeća, Vijeća EU-a za politička i sigurnosna pitanja, te održati sastanke s ključnim dužnosnicima EU-a i NATO-a. On će također predsjedavati redovnim sastankom političkih direktora Vijeća za implementaciju mira.

U srijedu, 6. aprila, Ashdown će otputovati u kratku posjetu Londonu gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Jackom Strawom. Nakon sastanka, visoki predstavnik se u srijedu navečer vraća u Bruxelles, gdje će se sastati s visokim predstavnikom za zajedničku, vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javierom Solanom.

U četvrtak, 7. aprila, sastat će se s glavnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

Razgovori će biti organizirani nekoliko dana prije početka ključnog razdoblja za procjenu dosadašnjeg napretka BiH.

U drugoj polovini aprila NATO će još jednom razmotriti napredak koji je BiH ostvarila u ispunjavanju kriterija potrebnih za prijem u članstvo programa Partnerstvo za mir. Mjesec dana nakon toga Konzultativna radna skupina Evropske komisije dolazi u posjetu BiH kako bi procijenila napredak koji je BiH ostvarila u ispunjavanju potrebnih kriterija za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.