BiH
0

Ashdown od RS-a traži podatke o zločincima iz Srebrenice

NINA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown upozorio je u odvojenim pismima ministre policije RS-a Darka Matijaševića i obrane Milovana Stankovića da Radnoj skupini za istraživanje događaja u Srebrenici hitno moraju dostaviti tražene podatke o imenima ljudi koji su sudjelovali u zločinu u tom gradu 1995., uključujući i «jedinice izvan BiH».

«To uključuje otkrivanje broja i identiteta osoba iz mješovite jedinice MUP-a bivše Republike Srpske Krajine, MUP-a Srbije i MUP-a Republike Srpske koje su bile u Srebrenici", stoji u Ashdownovom pismu Matijaševiću, javila je sinoć Radiotelevizija RS-a.

Visoki predstavnik je utvrdio da je MUP RS-a pokazao napredak u utvrđivanju broja i identiteta pripadnika zajedničkih snaga, pod zapovjedništvom Ljubomira Borovčanina, koji se nalazi u haaškom pritvoru u Schevenigenu.

U pitanju su, kako je precizirao, policijske jedinice iz Šekovića, Zvornika i Jahorine, koje su bile angažirane u ratnim događanjima u Srebrenici.

«OHR je svjestan da MUP RS-a nije bio u mogućnosti da Radnoj skupini za Srebrenicu dostavi tražena imena policajaca koji su bili u Srebrenici u julu 1995., jer je ta dokumentacija uglavnom u Haagu", naveo je Ashdown, ali i upozorio da je «MUP RS-a dužan podnijeti zahtjev da se ta dokumentacija vrati iz Haaga i da zatim te informacije proslijedi Radnoj skupini za Srebrenicu».