BiH
0

Ashdown najavio razgovore sa dužnosnicima EU-a o potezima protiv vlasti RS-a

NINA
Paddy Ashdown, visoki predstavnik u BiH, najavio je da će sredinom iduće sedmice u Bruxellesu s dužnosnicima Evropske unije razgovarati o potezima protiv vlasti RS-a zbog blokade reformi u BiH.

Kako je Ashdown istaknuo za banjolučke Nezavisne novine, RS je izoliran jer blokira put BiH u EU, a posljedica toga je da BiH nije "u redu za ulazak u Uniju", te da se radi o vrlo ozbiljnoj situaciji jer će Evropska komisija odlučivati o programima pomoći RS-u.

Ako RS ne pokaže da je ozbiljna u evropskim težnjama, Ashdown je najavio da bi pomoć mogla biti prebačena negdje drugdje, na primjer u Federaciju BiH.

Na pitanje ide li u Bruxelles po podršku za ukidanje SDS-a, visoki predstavnik nije htio odgovoriti.

Komentirajući izjave lidera SDS-a da je proces utvrđivanja i vraćanja duga ove stranke prema Privrednoj banci Srpsko Sarajevo politički montirano, Ashdown je rekao da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona i malim štedišama, koji zbog toga ne mogu doći do svojih ušteđevina.

Prema njegovim riječima, proces reformi se neće nastaviti dok se ne riješi pitanje smjene Mladena Ivanića s funkcije ministra vanjskih poslova, te bi najbolje bilo da Adnan Terzić i Ivanić što prije riješe nesuglasice.