Milorad Dodik
0

"Ashdown na našoj patnji hoće još para"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas činjenicu da su o situaciji u BiH jučer pred Helsinškim komitetom američkog parlamenta govorili nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, te analitičar James Lion, ističući da ne vjeruje da je nova američka administarcija naivna i da će dozvoliti sebi da bude neuspješna ukoliko pred BiH postavi određene nerealne ciljeve.

Dodik je kritikovao to da je, kako kaže, glavni izvještač pred američkim parlamentom bio nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, "koji je odjednom neka ličnost koju tamo uvažavaju i drže do njegovih stavova, a jedni je od svih visokih predstavnika u BiH koji se ne zalaže za ukidanje OHR-a, već za svoje metode“.

Također, optužio je Ashdowna da će "njegove budalaštine u BiH biti rješavane još 20 godina, pa tako i ona oko raspodjele državne imovine, jer nije bilo razloga za njegovo reagiranje da se poštovao Dejtonski sporazum“.

Nije u kritikama poštedio ni drugog govornika pred Helsinškim komitetom američkog parlamenta analitičara Jamesa Liona.

"Moram vam reći da je prije tri-četiri mjeseca taj isti gospodin ovdje mene uslovljavao i tražio da mu se daju koncesije za izgradnju nekih hidroelektrana. Kada je bio suočen sa procedurama koje mora predočiti, odjednom je počeo veoma loše da priča širom Evrope i da se vraća sa negativnim pričama o BiH“, tvrdi Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo i da je iz toga vidljivo da su na sceni neki drugi interesi, a ne interesi BiH, te da ne vjeruje da je nova američka administarcija naivna i da će dozvoliti sebi da bude neuspješna.

"Ako odredi cilj, novi diplomatski pritisak na BiH, na nerealnim zahtjevima, može da bude neuspješan, bez obzira što se radi o moćnoj i velikoj Americi“, rekao je premijer RS-a.

Iznio je stav da američka administracija treba da nastavi da stvara ambijent u kojem lokalne političke snage mogu da donose valjane odluke na bazi konseznusa i kompromisa, a ne da se pribjegava nametanju rješenja, jer "sve što je do sada nametnuto je sporno“.

Entitetski premijer smatra i da postoje određeni krugovi koji žele da BiH prestave kao destablizirajući prostor, te dodaje da su navedene "mnoge laži“ od štampanja referendumskih listića, do priča o naoružanju, a nema nijednog dokaza za to.

Stoga, dodao je, ne vjeruje da će "ozbiljni ljudi" u američkoj administraciji, "nasjesti takvim glupostima koje dolaze od bajnih eksperata koji samo žele od te administracije da izvuku nešto novca za svoje projekte kako bi oni ovdje dobro živjeli“.

Očigledno je, kazao je još, da Ashdownu nisu bila dovoljna dva-tri miliona eura koje je zaradio "na našoj patnji ovdje, pa hoće još para“.

Jučerašnje saslušanje pred Helsinškim komitetom američkog parlamenta komentirao je i ruski ambsador u BiH Aleksandar Šuvalov koji je samo rekao da je nova američka administarcija već saopćila da smatra prioritetom evropsku integraciju BiH.

On se nada da će evropska perspektiva za BiH dobiti i konkretne sadržaje u potezima SAD u BiH.