{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashdown: Integracija BiH u EU sada više u nadležnosti Banja Luke nego Bruxellesa

N
30.6.2005. u 12:05
0
0
Ashdown: Integracija BiH u EU sada više u nadležnosti Banja Luke nego Bruxellesa
0
Ashdown: Integracija BiH u EU sada više u nadležnosti Banja Luke nego Bruxellesa
Početak razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sada je manje u nadležnosti Bruxellesa, a više u nadležnosti Banja Luke, izjavio je u Bruxellesu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.
Ashdown je to izjavio nakon sastanka kojem je nazočio u ulozi posebnog predstavnika Evropske unije, a kojim je predsjedao visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. Sastanku su također nazočili i ostali posebni predstavnici EU-a.

Solana još jednom potvrdio ranije izjave da Evropska unjia ostaje predana BiH i regiji, ali je podvukao da je sada na vladi BiH, a posebno Republike Srpske, da stvori uvjete potrebne za početak procesa o stabilizaciji i pridruživanju.

Napredak u ovome procesu je zaustavljen neuspjehom višestranačkih pregovora oko postizanja sporazuma o restrukturiranju policije.

Jučerašnji sastanak u Bruxellesu uslijedio je nakon izjave Vijeća za provedbu mira (PIC) iz proteklog tjedna u kojoj je, između ostalog, naglašeno da će odmah nakon što BiH započne proces pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, PIC biti u poziciji početi povlačenje Ureda Visokog predstavnika.

Nakon sastanka Paddy Ashdown je otputovao u London kako bi se susreo s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom kome će prezentirati napredak BiH prema EU i NATO integracijama.

Ujedinjeno Kraljevstvo će inače 1. jula preuzeti predsjedanje Evropskom unijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: