BiH
0

Ashdown imenovao Vinka Dumančića za direktora DGS-a

NINA
Paddy Ashdown
Paddy Ashdown
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown imenovao je danas Vinka Dumančića za direktora Državne granične službe (DGS), Vahida Alagića za zamjenika direktora DGS-a, Seada Lisaka za zamjenika direktora SIPA-e, Dragana Lukača za pomoćnika direktora za kaznene istrage u SIPA-i i Mirzu Lisinovića za pomoćnika direktora za internu kontrolu u SIPA-i.

U pismu koje je poslao danas premijeru BiH Adnanu Terziću, ministru sigurnosti Bariši Čolaku i ministru vanjskih poslova Mladenu Ivaniću, visoki predstavnik je izrazio “duboko žaljenje” da je morao donijeti ovu odluku te naglasio da je “Državna granična služba bez direktora od 14. februara 2004., a praktično bez bilo kakvog rukovodstva od 17. jula 2005.”.

Donošenjem ove odluke visoki predstavnik je podvukao da trenutni nedostatak rukovodstva podriva sposobnost DGS-a da funkcionira. “DGS ima zadatak da štiti granice BiH, to je ključna uloga u osiguravanju da BiH u potpunosti sarađuje s Haaškim tribunalom, te u borbi protiv organiziranog kriminala. Funkcionalna DGS je također ključni segment za ispunjenje uslova koje su pred BiH postavili NATO i Evropska unija”, saopšteno je iz OHR-a.

Odluka visokog predstavnika, u skladu sa Zakonom o državnoj graničnoj službi i Zakonom o ministarskim i vladinim imenovanjima, počiva na profesionalnoj kvalificiranosti te na izbornom postupku kojeg je provelo samo Vijeće ministara.

Kako navode iz OHR-a, Vinko Dumančić je u ovom postupku dijelio mjesto najbolje rangiranog s još jednim kandidatom. EUPM je revidirao originalnu dokumentaciju podnesenu Komisiji za izbor Vijeća ministara potvrdivši da Dumančić ima veće operativno, policijsko i rukovodeće iskustvo. EUPM je jasno ocijenio da je Dumančić najpogodniji kandidat za mjesto direktora DGS-a.

Visoki predstavnik je također izrazio svoju zabrinutost da unatoč popuni mjesta direktora DGS-a, pa čak i Državne agencije za istraživanje i zaštitu, ove institucije ostaju slabe zbog propusta Vijeća ministara da imenuje više rukovodstvo na mjesta koja su upražnjena već nekoliko mjeseci.

Stoga je visoki predstavnik odlučio imenovati Vahida Alagića za zamjenika direktora DGS-a, Seada Lisaka za zamjenika direktora SIPA-e, Dragana Lukača za pomoćnika direktora za krivične istrage u SIPA-i te Mirzu Lisinovića za pomoćnika direktora za internu kontrolu u SIPA-i

Sva ova imenovanja navode iz OHR-a, također počivaju na profesionalnoj kvalificiranosti koju je bodovala Komisija za izbor Vijeća ministara. Visoki predstavnik zamolio je Vijeće ministara da ponovno raspiše konkurs za mjesto pomoćnika direktora DGS-a, budući da kandidati nisu zadovoljili zahtjeve koje postavlja ova pozicija.

Zakon BiH poziva prvo na izbor prema profesionalnoj kvalificiranosti, a tek onda treba uzeti u obzir nacionalni balans. Ova imenovanja odgovaraju kako profesionalnim tako i nacionalnim zahtjevima. Ove institucije su jako važne za BiH da bi njihova viša rukovodeća mjesta i dalje ostala upražnjena, stoji u saopštenju OHR-a.