BiH
0

Ashdown: Iduća godina će biti godina historijskih prilika i velikih izazova

NINA
Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown istaknuo je u novogodišnjoj poruci da je 2004. bila godina pravih postignuća te da će iduća godina biti godina istorijskih prilika i velikih izazova.

"Uprava za neizravno oporezivanje koja će uvesti moderan finansijski sistem već je uspostavljena u Banjoj Luci, a uvođenje PDV-a teče po planu. Reformom odbrane sada su ispunjeni skoro svi uslovi za članstvo u NATO-v program Partnerstvo za mir", navodi se u novogodišnjoj poruci visokog predstavnika.

On također ističe da je u 2004. uspostavljeno i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, formirana SIPA kao ključna državna institucija za borbu protiv kriminala u ime građana, Mostar je postao ujedinjen grad s jedinstvenim gradskim vijećem i jednim gradonačelnikom. Također, reformom elektroenergetskog sistema u BiH pokrenuta je distributivna mreža za cijelu regiju.

Pored toga, uvođenjem izravnog izbora načelnika ojačan je općinski sistem vlasti, a izborima u novembru je pokazano da BiH može provesti i finansirati efikasne i pravedne izbore, bez nasilja i u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

Kao najvažniji je označen napredak koji je BiH ostvarila u ispunjenju 16 uslova iz Studije izvodljivosti. "Pod uslovom da se i preostale obaveze ispune i provedu, BiH će imati vrlo dobre šanse da se kvalificira za sljedeće historijske korake na svome putu k Evropi i NATO savezu za samo nekoliko mjeseci", naglašeno je u poruci.

Kao jedan od najvažnijih zadataka koji se mora početi rješavati u 2005. Ashdown je istaknuo promjenu sadašnje strukture vlasti u BiH koja je neodrživa. Također je kazao da će centralizirana vlast biti samo tamo gdje je to neophodno, a decentralizirana uvijek kada je to moguće. To znači da bi država trebala obavljati minimum poslova koje države inače obavljaju, ali da ih obavlja efikasno. Najveći dio struktura vlasti bi trebao biti decentraliziran gdje god je to moguće. Naglasio je da je došlo vrijeme da se ispuni obećanje o premještanju četiriju federalnih ministarstva u Mostar.

U svojoj poruci Ashdown je poručio Srbima da se svijet nije urotio protiv njih. "Ničija politika nije da se ukine Republika srpska, ali ona mora poštovati međunarodno pravo i shvatiti da ona nije država nego dio države, poručio je visoki predstavnik te dodao da se Hrvati u BiH, iako su najmalobrojniji narod, ne trebaju plašiti uništavanja svoje kulture i identiteta.

"Nemate se čega bojati u pogledu evropskih standarda koji se odnose na obrazovanje - oni ne predstavljaju prijetnju nego su naprotiv garancija vaše budućnosti. Isto je i s vladavinom zakona. Kao najmalobrojniji narod u BiH vi imate priliku dobiti više nego iko drugi od nepristrane primjene vladavine zakona. Čuvajte se onih koji to žele osujetiti jer ćete se u budućnosti oslanjati upravo na taj princip", istaknuto je u poruci.

U poruci upućenoj Bošnjacima visoki predstavnik je istaknuo da će morati više prihvaćati kompromis od drugih ukoliko žele imati državu u kojoj se najviše pitaju, ali u kojoj će se i drugi osjećati dovoljno sigurno da mogu pružiti sigurnu budućnost za svu djecu BiH.

"Kada sam došao u BiH, rekao sam da ću mjeriti svoj uspjeh time koliko se mogu približiti trenutku kada BiH neće više trebati visokog predstavnika u ovoj formi. To je i dalje moj cilj i vjerujem da je vrijeme za to blizu, ukoliko uspijemo pristupiti NATO-u i Evropi. Želim svima u BiH sve najljepše u 2005. Ona će biti godina velikih prilika i još većih izazova", navodi se u novogodišnjoj poruci visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.