BiH
0

Ashdown: Bosna i Hercegovina je odlično mjesto za godišnji odmor

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown danas je boravio u Mostaru u privatnoj posjeti, gdje je zajedno sa svojom porodicom obišao Stari most i staru gradsku jezgru.

Na Starom mostu je razgovarao s mnogobrojnim posjetiocima, a u razgovoru s jednom starijom ženom iz Tuzle, koja je članica udruge penzionera, pokazao je i da dobro poznaje naš jezik.

Na pitanje jesu li Bosna i Hercegovina i Mostar mjesto gdje se može provesti ugodan godišnji odmor, Ashdown je odgovorio da je cijela Bosna i Hercegovina odlično mjesto za to.

"Mislim da je dobro posjetiti Mostar na više od jednog dana ako je to moguće. No treba svakako obići Blagaj, Jajce i druga mjesta. Neretva je lijepa i treba je vidjeti, otići na rafting, kao što i ja činim kad sam na godišnjem odmoru", kazao je za agenciju NINA Ashdown.

Visoki predstavnik je rekao da je oduševljen što je došao u Mostar sa svojom porodicom, dodajući da su oni vrlo odlučno tražili da posjete novi Stari most. On je kazao da je njegova porodica posjetila Mostar prije godinu dana dok se Stari most još obnavljao, dodajući da su oduševljeni obnovljenom starom gradskom jezgrom Mostara.

"Oduševljen sam što vidim da je grad prepun turista. Ono što sada trebamo učiniti jest ponuditi turistima dobar odmor u Mostaru jer bi to bio bogat izvor prihoda za cijelu Bosnu i Hercegovinu i naravno za Mostar. Zapravo, turizam je industrija i tako se trebamo i odnositi prema njemu", istaknuo je Ashdown za agenciju NINA.

Kako se doznaje, visoki predstavnik se s jednim od članova Kluba skakača sa Staroga mosta "Mostari" nagodio oko cijene koju će platiti da vidi skok. Kako tvrdi jedan od članova tog kluba, "Paddy Ashdown je dobar pregovarač" te je prvotno ponuđenu visoku cijenu uspio spustiti na 15 eura.

Svoju posjetu Starom mostu Ashdown je završio u slastičarnici Evropa, gdje je s unucima otišao na sladoled.