{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asfaltiran put prema Kuli hercega Stjepana Kosače kod Ljubuškog

16.12.2016. u 08:22
21
18
Asfaltiran put prema Kuli hercega Stjepana Kosače kod Ljubuškog
21
Asfaltiran put prema Kuli hercega Stjepana Kosače kod Ljubuškog
Cesta prema jednom od najvećih turističkih potencijala na području Općine Ljubuški dobila je novi izgled.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, nešto više od 1.000 metara prilazne ceste prema Kuli hercega Stjepana Kosače je asfaltirano.

Na pripremu terena i asfaltiranje je uloženo oko 70.000 eura. Cesta je široka 5,5 metara, odnosno ima dvije trake, a asfaltni sloj je navučen do rampe, budući da prostor iznad rampe ulazi u zaštićenu zonu i nije dopušteno daljnje asfaltiranje.

Radovi su realizirani zahvaljujući JU Razvojnoj agenciji ZHK –HERAG. Naime, asfaltiranje ceste prema povijesnoj tvrđavi iznad Ljubuškog jedna je od projektnih aktivnosti projekta tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje "Tema Srednji vijek". Projekt finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007 – 2013. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ZHK –HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ZHK (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“(BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT (Crna Gora). Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura.

Prema riječima direktora JU HERAG Ivana Jelčića, glavni projekt za radove na spomenutoj cesti prema Kuli hercega Stjepana Kosače izradio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

"Naglasak ovog projekta je na promociji turističkih potencijala pa je u planu uvezivanje turističke ponude koja ima veze sa Srednjim vijekom, a napravit će se i turističke rute kako bi turisti osjetili duh srednjovjekovlja", kazao je Jelčić.

Podsjeća kako je asfaltiranje ceste jedan od koraka približavanja Starog grada hercega Stjepana Kosače lokalnim žiteljima te turistima. Tako će se u sklopu već navedenog projekta prvi put formirati počasna garda hercega Stjepana.

“Radi se na osmišljavanju odjeće, odnosno odijela koja bi članovi ove garde nosili. Riječ je o autentičnoj odjeći i oružju iz Srednjeg vijeka, za što su osigurana sredstva iz projekta", kaže Jelčić. Inače, HERAG je u proteklom razdoblju realizirao značajan broj projekata, iz kojih je na područje ZHK-a privučeno više od 3.000.000 KM grant sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: