Odluka Općinskog suda
5

Arzija Mahmutović se vraća na mjesto direktorice gradskih vrtića

Klix.ba
Arzija Mahmutović
Arzija Mahmutović
Arzija Mahmutović, bivša direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva, uskoro bi se trebala vratiti na mjesto direktorice, sa kojeg je, kako je utvrdio Općinski sud u Sarajevu, nezakonito smijenjena prije skoro tri godine, piše Oslobođenje.

Naime, Općinski sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu prema kojoj se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da na mjesto direktora vrati Mahmutović.

Kako nam je kazao advokat Mahmutović Esad Hrvačić, poništene su sve ranije odluke Vlade Kantona Sarajevo.

"Sud je zaključio da su bivši premijeri Vlade Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i Fikret Musić mimo propisa smijenili direktoricu i provodili nelegalne odluke. Osim toga, svaki dan čekamo presudu vezano za nezakonito imenovanje Upravnog odbora koji je nelegalno raspisao konkurs i na njeno mjesto imenovao Mirjanu Jovanović-Halilović", kazao je Hrvačić.

Advokat Hrvačić je istakao da bi Arzija Mahmutović mogla tužiti Vladu i tražiti isplatu za nastalu štetu.

"Ona je bukvalno bila na lomači i ima pravo tražiti odštetu. Ne znam da li će po ovom osnovu tužiti Vladu Kantona Sarajevo", naglasio je Hrvačić.

Premijer KS-a Suad Zeljković kazao je da nije dobio napismeno odluku suda.

"Odluke suda se ne komentarišu, već se provode. Ako je sud donio takvu odluku, mi ćemo je morati ispoštovati i tu nema dileme. Pitanje je sada kako ćemo to uraditi s obzirom na to da ćemo imati dvije osobe za jedno radno mjesto, ali morat ćemo se time pozabaviti. Nažalost, ispostavilo se ko zna koji put koliko su štetne odluke koje se donose na silu i mimo zakona", zaključio je Zeljković.