|

INTERVJU
/
Arzija Mahmutović je ugrozila predškolski sistem u KS

Arzija Mahmutović je ugrozila predškolski sistem u KS
0
S
Razgovarao: Faruk Borić
2.2.2011. u 13:00
146
komentara
0

dijeljenja
Arzija Mahmutović je ugrozila predškolski sistem u KS Suljagić: Bit će ovo teška godina
Novi ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo dr. Emir Suljagić za Sarajevo-x.com govori o slučaju Arzije Mahmutović, sada već bivše direktorice Javne ustanove "Djeca Sarajeva", kontroverznoj direktorici za koju je Suljagićev prethodnik Safet Kešo također za naš portal nedavno objašnjavao kako "nije znala komunicirati s dijelom roditelja i sa medijima". Iz Suljagićevih odgovora vidi se da je situacija, ipak, nešto kompleksnije prirode.
Vlada Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela odluku o smjeni Arzije Mahmutović sa mjesta direktorice Javne ustanove “Djeca Sarajeva”. Čime je motivirana Vladina odluka?

Prvo, moram reći da smjena sad već bivše direktorice Arzije Mahmutović nije usmjerena protiv njene osobe ili ličnosti. Naprosto, pravna nesigurnost koja vlada u JU "Djeca Sarajeva" odveć dugo ugrožava javni interes. Vlada Kantona Sarajevo je ovu odluku donijela upravo da zaštiti javni interes.

Ovo je samo jedna u nizu odluka koje će Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke hitno donijeti u narednom periodu, kako bi se osigurala potpuna zakonitost u radu ustanova u oblasti predškolskog i ostalih nivoa odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Predškolski odgoj je "djelatnost od posebnog interesa za kanton". Nedopustivo je da ustanova tako osjetljiva operira u pravnom vakuumu. I to su činjenice. Odluka nije motivirana preispitivanjem ili mijenjanjem sistema vrijednosti. Bilo kakva rasprava o ovoj odluci treba se voditi samo i isključivo na nivou poslovne prakse JU "Djeca Sarajeva". Sve drugo je traćenje vremena kojeg ionako nemamo mnogo, jer je predškolski sistem faktički doživio slom. Ono što će biti potrebno uraditi u naredne godine je ponovno uspostavljanje sistema.

Arzija Mahmutović je, kao javna ličnost, bila itekako prisutna u javnom prostoru i bila izložena mnogim kritikama zbog pojedinih poteza. No, Vi kažete da je predškolski sistem doživio slom. Na osnovu kojih činjenica to tvrdite?

Od bilo koje ličnosti važnija je činjenica da djeca u predškolskom odgoju u vrtićima borave, odgajaju se i igraju se u uvjetima daleko ispod prihvatljivijih. Istine radi, situacija i u osnovnim i srednjim školama nije bolja, osnovnoškolci i srednjoškolci pohađaju nastavu u lošim uvjetima. Kao rezultat pravne paralize, unutar sistema predškolskog odgoja naša djeca su bespotrebno izložena višku rizika, i kada je riječ o njihovom zdravlju, ali i fizičkom razvoju uopće.

Sistem je krahirao i moramo ga resetovati, odnosno ponovno postaviti. Stoga pozivam sve aktere društva da se ponašaju i djeluju u javnom interesu i u interesu djece koja idu u vrtiće JU “Djeca Sarajeva”. Naš je posao i zajednička obaveza da im omogućimo zdravo i sigurno okruženje.

Šta sada slijedi?

JU "Djeca Sarajeva" nema organe koje predviđa zakon, a to su: nadzorni i upravni odbor i direktor ustanove. Ono što sada slijedi niz je formalno pravnih mjera i koraka koji će biti načinjeni u najtransparentnijoj mogućoj proceduri, uz konsultacije sa svim akterima u ovom procesu. U tom procesu moj jedini cilj je da ponovo uspostavim sistem efikasnijeg donošenja odluka, koji će imperativno biti efikasniji u odnosu postojeće stanje. Efikasni mehanizam donošenja odluka u sistemu predškolskog odgoja direktno je vezan za dobrobit naše djece.

Koliko će to koštati?

Imamo jako malo novca i morat ćemo tim što imamo vrlo pametno i efikasno da upravljamo, samo da bi funkcionalan sistem održali u životu. Ovo će biti duga godina. Tako stvari stoje sada.
Prijavi grešku


Komentari (146)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...