BiH
0

Ars Aevi najavljuje izložbu: "Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu 1993-2003"

Sarajevo-X
Umjetnici koji su Bosnu i Hercegovinu predstavljali na Venecijanskom bijenalu u protekloj deceniji po prvi put zajedno izlažu u Sarajevu u okviru izložbe koju organizuje Ars Aevi.

Nakon uspješno organiziranog predstavljanja prvog bosanskohercegovačkog paviljona na Venecijanskom bijenalu 2003, a u povodu održavanja ovogodišnjeg Bijenala, Ars Aevi priređuje izložbu 15 bosanskohercegovačkih umjetnika koji su u protekloj deceniji branili boje Bosne i Hercegovine na ovoj najprestižnijoj internacionaloj smotri savremene umjetnosti.

Ova izložba veoma je značajna kao još jedan pokazatelj dugogodišnjeg kontinuiteta bosanskohercegovačke savremene umjetnosti koja godinama ostvaruje internacionalni uspjeh kroz prisustvo na značajnim internacionalnim umjetničkim smotrama, od kojih je Venecijansko bijenale zauzima najvišu poziciju.

Kroz izložbu će biti predstavljen kultni projekt »Svjedoci postojanja« koji je u ratnim godinama realizirala grupa osam sarajevskih umjetnika (Nusret Pašić, Zoran Bogdanović, Ante Jurič, Petar Waldegg, Mustafa Skopljak, Edin Numankadić, Sanjin Jukić, Radoslav Tadić), četiri umjetnika iz prvog Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003. godine (Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Nebojša Šerić - Šoba, Edin Numankadić), i četiri umjetnika koji su se samostalno predstavili na Bijenalu, u internacionalnim izložbama ili u centralnoj selekciji na osnovu ličnog odabira samog direktora bijenala (Braco Dimitrijević, Anur Hadžiomerspahić, Bojan Šarčević, Damir Nikšić).

Postavka će biti relizirana u «Dancing dvorani» Doma mladih (Skenderija).

Suorganizatori izložbe su obala Art Centar, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Centar Skenderija, a partneri Ars Aevi u organizaciji su Carabinieri MSU (tranport djela), Hidrogradnja Sarajevo (postavka), Alitalia (oficijelna avio kompanija).

Izložba će biti otvorena 6. aprila 2005, a posjetioci će je moći vidjeti do 5. maja 2005. godine.