Milorad Dodik
0

Arnautovićev poziv posmatračima sa Kosova je "skandalozan"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je najoštrije osudio, kako je saopšteno, skandalozni potez predsjednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića "koji je neovlašteno pozvao predsjedavajućeg Centralne izborne komisije nepriznatog 'Kosova' da posmatra predstojeće lokalne izbore u BiH“.

Dodik očekuje brzu i oštru reakciju nadležnih organa u povlačenju poziva koji je uputio Suad Arnautović te njegovo sankcioniranje

"Iako je veoma dobro upoznat sa zvaničnim stavom da BiH ne priznaje nezavisnost pokrajine Kosovo i Metohija, pa samim tim ni institucije nepriznatog 'Kosova', Suad Arnautović se nije libio da na ovako otvoren način učini ono što on i njegovi politIčki istomišljenici i mentori smatraju normalnim“, navodi se Dodikov stav u saopštenju dostavljenom iz Vlade RS-a.

Entitetski premijer kaže i "da, nažalost, potez poput ovog Arnautovićevog, nije izolovan slučaj već samo jedan u nizu primjera u kome bošnjačka politička nomenklatura uzima sebi ekskluzivno pravo da govori uime BiH“.

U saopštenju se podsjeća, na izjave Harisa Silajdžića koji, kako se dodaje, stalno zloupotrebljava funkciju člana Predsjedništva BiH da bi pred stranim zvaničnicima i međunarodnom javnosti iznosio svoje lične, partijske i etničke stavove.

"Istu zloupotrebu, potpuno izvjesno, Silajdžić ponovit će i u Njujorku prilikom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a“, smatra Dodik.

"Također, ne treba zaboraviti ni štetočinske istupe Silajdžićevog ministra spoljnih poslova Svena Alkalaja kome su pod kapu stale i izjave poput one da 'Iran ima pravo na nuklearni program', čime je BiH nepotrebno upleo u priču u kojoj joj nije mjesto, te njegovi raniji istupi gdje je iznosio partijske stavove o reformi policije“, navodi Dodik.

Predsjednik Vlade RS-a dalje u saopštenju dodaje da „sve to nedvosmislno ukazuje da bošnjački političari smatraju BiH ekskluzivno svojom državom, te da žele po svaku cijenu da zadrže monopol na sve ono što iz BiH ide u svijet“.

"Otuda i Silajdžićeve inicijative da RS-u zabrani iznošenje stavova o pitanjima koja se najdirektnije tiču RS-a, bilo kome izvan BiH, jer je svjestan da time nestaju stereotipi na kojima se zasniva bošnjačka ideologija“, kaže Dodik.

Na kraju je Dodik zaključio „da će RS nastaviti odlučno da koristi sva prava i mogućnosti koje joj pruža Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum da bi razbila lažnu sliku koju o BiH, već godinama, stvaraju Silajdžić i njemu slični, jer ukoliko bi se dopustilo da BiH postane onakva kakvom je oni žele, onda je jasno da drugima u toj BiH nema mjesta“.