Izmjene Izbornog zakona
1

Arnautović: Posljednje konsultacije sa Schmidtom smo imali u januaru, voljeli bismo da dobijemo inovacije

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović govorio je o predstojećim izborima i najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta da će donijeti izmjene Izbornog zakona BiH, koje nikako da se dese.

Kazao je da CIK "apsolutno podržava donošenje paketa integriteta".

"Mi smo aktivni učesnici u pripremi rješenja već od 2021. Dva puta smo išli s inicijativom prema Parlamentu jer smo ovlašteni da podnosimo izvještaj i pokrećemo inicijative za izmjenu izbornog zakonodavstva. Uvidjeli smo određene manjkavosti u izbornom procesu i predložili tehničke izmjene. Nakon toga je došlo do određenih konsultacija, najprije s visokim predstavnikom. Posljednje smo imali u januaru ove godine, što smo imali kazati mi smo kazali, s tim da smo ih zamolili da bude čim prije - svejedno da l će to donijeti visoki predstavnik i li Parlamentarna skupština", kazao je Arnautović.

U međuvremenu CIK se priprema za izbore kao da neće biti izmjena Izbornog zakona BiH, ali navode kako razmišljaju i o tome da bi moglo doći do izmjena.

"Voljeli bismo da imamo određene inovacije. Ono što mi možemo uraditi i usvojit ćemo na dan raspisivanja izvora su podzakonske izmjene", rekao je.

Prokomentarisao je kako rad CIK-a otežava i način na koji smo rasporedili održavanje izbora u BiH.

"Smatram da bi usitinu trebalo u jednoj godini da se održe i lokalni i opći izbori jer smo mi to u našoj podejstonskoj praksi imali. Jednom smo imali u aprilu lokalne izbore, a u septembru opće. Mislim da bi to bilo idealno.

Na kraju, prokomentarisao je izjave vladajućih političara koji tvrde da je CIK političko tijelo i da mora biti kompletno izmijenjen.

"Mi smo pod strašnim pritiskom, mi smo žrtve jednog umreženog napada i podrivanja nezavisnosti i nepristrasnosti CIK-a, kako je propisano zakonom. Sve te političke ili politikanske kvalifikacije moraju za to imati neki argument. To što je neko radio kao savjetnik nije argument. Mi apsolutno odbacujemo i ne obaziremo se na političke objede", poručio je Arnautović.