Predlaže ih stranka
59

Arnautović o biranju članova biračkih odbora: Ne možete na izborni dan promjeniti čip u njihovoj glavi

S. Š.
Suad Arnautović, predsjednik CIK-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Suad Arnautović, predsjednik CIK-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović saopćio je kako, za sada, prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad teku bez problema, ali da je jedini problem odustajanje osoba iz biračkih odbora - sa čim su se i do sada susretali.

Arnautović je naglasio kako izborni dan protiče u najboljem redu. Međutim, uočen je jedan problem koji se javljao i na ranijim izborima.

"Razgovarali smo u općinskoj komisiji i sa supervizorima. Ima nekih problema koji su uočeni, a koji su uočeni i na prethodnim izborima; to je odustajanje članova biračkih odbora koji su predloženi od političkih subjekata. Iz godine u godinu mi na to ukazujemo, birački odbori su najslabija tačka. Tu treba izmijeniti zakon", kaže Arnautović te pojašnjava sljedećim:

"Oduzeti monopol političkim strankama. Ne možete vi na izborni dan promjeniti čip u glavi nekog političkog jurišnika, njega politička stranka predloži i on bi trebao na izborni dan da bude službenik, a teško je to promjeniti", kaže on.

Također, kaže da bi se do sljedećih izbora mogao izmijeniti ovaj dio izbornog zakonodavstva. Predlaže kako bi najbolja opcija bila da birački odbor čine državni službenici, osobe iz obrazovnih institucija i slično tome.

Nevzeta Mulalić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nevzeta Mulalić (Foto: I. L./Klix.ba)

Predsjednica Općinske izborne komisije Stari Grad Nevzeta Mulalić kazala je kako je otvoreno svih 46 biračkih mjesta i potvrdila kako do sada nije bilo zabilježenih problema.

Složila se sa Arnautovićem oko problema kod biranja osoba u birački odbor i kazala kako je samo od jutros odustalo šest osoba. No, na svu sreću, na listi su već imali ljude koji su prošli obuku i koje su mogli angažovati.